Interactief publieksdebat in kader internationale dag tegen homofobie

28/04/2008 10:41

Europees Parlement Den Haag

Een fobie voor de holebi?

INTERACTIEF PUBLIEKSDEBAT IN HET KADER VAN DE INTERNATIONALE DAG TEGEN HOMOFOBIE

Homofobie! Een actueel thema. Bijna dagelijks horen we van ambtenaren die weigeren paren van gelijke sekse in de echt te verbinden, het taboe rond homoseksualiteit binnen het (betaald) voetbal of in het leger, het onbegrip of gebrek aan respect vanwege culturele, etnische of religieuze achtergrond of serieuze pesterijen of buitensluiting op school en op het werk. Allemaal voorbeelden van homofobie, een fobie voor de holebi; de homofiel, de lesbienne, de biseksueel.

Het Nederlands Debat Instituut organiseert in opdracht van het Bureau Europees Parlement op 16 mei aanstaande een interactief debat in het kader van de Internationale Dag tegen Homofobie (17 mei 2008). Waar normaliter het publiek passief luistert en de prominenten hun verhitte discussies voeren, staat bij dit debat het publiek "op het podium". Prominenten, waaronder Europarlementariërs Sophie in 't Veld en Emine Bozkurt, debatteren met het COC, de Commissie Gelijke Behandeling, het HIVOS, Gay Business Amsterdam en vooral met het publiek over homohaat, discriminatie, emancipatie en verantwoordelijkheid. Geïnteresseerden hoeven geen kennis van debatteren te hebben; een eigen mening is meer dan voldoende.

De jaarlijkse Gay Pride door de Amsterdamse grachten is een wereldberoemde aandachtstrekker. Maar is die aandacht nodig en verstandig, of staat ze de maatschappelijke aanvaarding juist in de weg? Amsterdam was jaren de gayhoofdstad van Europa. Een Europa waartoe steeds meer landen behoren. Hoe denken die landen over gelijke rechten voor holebi's, of interessanter nog, hoe gaan zij hier mee om? En waar staat het Europees Parlement voor?

Onbegrip als gevolg van diversiteit in culturele en religieuze achtergronden kan wellicht nog te verklaren zijn. Maar wanneer homofobie, om welke reden ook, tot uiting komt in discriminatie, onderdrukking, zichtbare homohaat en verbaal of zelfs fysiek geweld, is het noodzaak verantwoordelijkheid te nemen. Verantwoordelijkheid voor gelijke rechten en homo-emancipatie binnen Nederland, maar ook binnen één Europa, en als één Europa naar de rest van de wereld.

Achtergrond

In het kader van "50 jaar Europees Parlement" vinden dit jaar, naast het debat rond de Internationale Dag tegen Homofobie, nog een tweetal publieksdebatten en een debattoernooi plaats, alle georganiseerd in opdracht van het Bureau Europees Parlement. Het eerste debat op Internationale Vrouwendag (8 maart jl.) leverde een pittige en geslaagde discussie op. Bij alle debatten wordt teruggeblikt op wat er in 50 jaar is bereikt in Nederland en Europa, maar staat vooral de vraag centraal wat de Europese Unie, en in het bijzonder het Europees Parlement, voor de toekomst kan betekenen. Het publiek wordt bij alle debatten in de gelegenheid gesteld mee te luisteren, maar vooral mee te denken en mee te praten.

Publiek

Het publiek van het interactieve debat op 16 mei 2008 wordt gevormd door homorechtenexperts, academici, maatschappelijke organisaties, belangenorganisaties, studenten, media en natuurlijk het geïnteresseerde publiek. Geïnteresseerden zijn vanaf 19.30 uur van harte welkom in de Rode Hoed in Amsterdam. Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut) treedt op als debatleider.

Sprekers

Sophie in 't Veld
Europarlementariër D66

Juul van Hoof
Woordvoerder COC

Emine Bozkurt
Europarlementariër PvdA

Tini van Goor
Hoofd afdeling Democratisering, Mensenrechten, Aids en Gender HIVOS

Björn van Rozendaal
Medewerker Internationaal Beleid COC, Europese jongere van het jaar 2007, voormalig voorzitter van IGLYO (International Gay & Lesbian Youth Organisation)

Siep de Haan
Bestuurslid Gay Business Amsterdam en voormalig
organisator Gay Pride

EINDE PERSBERICHT

Wanneer: Vrijdag 16 mei 2008
Tijd: Vanaf 19.30 uur inloop, 20.00 start debat, 22.00 uur borrel Waar: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam
Organisatie: Nederlands Debat Instituut i.o.v. / i.s.m. Bureau Europees Parlement Toegang: GRATIS, aanmelding via email is gewenst (peek@debatinstituut.nl) Informatie: Nederlands Debat Instituut, Alexandra Peek, 035 - 625 20 50, www.debatinstituut.nl Bureau Europees Parlement, Danny de Paepe, 070 - 313 54 00, www.europeesparlement.nl en www.europa-nu.nl





http://www.europa-nu.nl