Ingezonden persbericht


Persbericht

Wetenschap ontmoet kunst: 'Voor de Wind' selecteert tien kunstenaars

Haarlem, 9 mei 2008

Op de oproep voor kunstenaars en ontwerpers voor het project 'Voor de Wind' is met groot enthousiasme gereageerd. Uit de tientallen inzendingen heeft Kunst en Cultuur Noord-Holland voor de eerste fase van 'Voor de Wind' , de grootschalige opdracht kunst in openbare ruimte in de gemeente Zijpe, tien kunstenaars en ontwerpers geselecteerd. De geselecteerde kunstenaars en ontwerpers zijn Carmela Bogman, Jenske Dijkhuis, Eibert Draisma, Hans van Houwelingen, Cees Krijnen, Robert Lambermont, Ben Raaijman, Hanshan Roebers, Wim Schermer en Toscani & Cornel.

Een van de inzenders verwoordde het als volgt: 'Voor mij is de koppeling tussen technologie van windenergie en mijn visie als kunstenaar geen botsing tussen de ideale en fictieve wereld van Don Quichote en de echte biologische wereld van Sancho, zoals in het beroemde voorval in la Mancha, Spanje. Niet de strijd aangaan met de wieken, maar constructief in dialoog met landschap en milieu. Beide dienen verfraaid te worden.'

Ontmoeting tussen kunstenaars en wetenschappers
Op vrijdag 16 mei vindt de kick-off bijeenkomst op het kunst- en natuurproject de Nollen in Den Helder plaats. De tien, door Kunst en Cultuur Noord-Holland geselecteerde, kunstenaars en 40 wetenschappers van ECN Windenergie zullen kennis en ervaringen uitwisselen over de thema's kunst en energie. Onder inspirerende leiding van Theo Jansen, bekend van zijn 'strandbeesten', worden technologie en beeldend vermogen direct omgezet in een tastbaar resultaat. De wetenschappers en kunstenaars gaan gezamenlijk aan de slag met bijvoorbeeld accuboormachines, elektriciteitsbuizen en verfdrogers. Deze kick-off bijeenkomst heeft tot doel om de kunstenaars inzicht te geven in het proces van het opwekken van energie en beweging maar ook om de wetenschappers te stimuleren om wetenschap te combineren met beeldende en creatieve mogelijkheden.

De opdracht
Resultaat van deze krachtmeting van wetenschap en kunst is een drietal energie opwekkende kunstwerken, passend in het cultuurlandschap van de gemeente Zijpe. Landschapsarchitecten en cultuurhistorici zullen onderzoeken welke locaties landschappelijk gezien geschikt zijn voor deze unieke kunstwerken. De eerste tekeningen, maquettes en fotomontages worden tentoongesteld tijdens de Kunstroute Zijpe, deze start op 22 juni en loopt tot en met 24 augustus.

Informatie
De werkgroep 'Voor de Wind' bestaat uit Stichting Innovatief Zijpe (SIZ), Created in Noord-Holland van Kunst en Cultuur Noord-Holland, Stichting Kunst en Cultuur Zijpe, ECN Windenergie en Leader+. Kunst en Cultuur Noord-Holland heeft het wervings- en selectietraject voor de kunstenaars die deelnemen aan 'Voor de Wind' georganiseerd vanuit het programma Created in Noord-Holland. Created in Noord-Holland brengt ondernemers en creatieve professionals met elkaar in contact, stimuleert samenwerkingsprojecten en begeleidt deze. Voor meer informatie zie www.createdinnoordholland.nl of www.zuiverzijpe.nl.