Gemeente Emmen

Carmelcollege krijgt les over zinloos geweld

13 mei 2008

Leerlingen van het Carmelcollege in Emmen volgen op 16 mei, 30 mei, 6 juni en 13 juni een unieke serie lessen verzorgd door een gastdocent van de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld (LSTZG). De lessen komen voort uit de campagne 'Wapen jezelf met woorden', een nauwe samenwerking van de LSTZG met Oxfam Novib en de Zuid-Afrikaanse partner 'Gun Free South Africa'.

De leerlingen van het vmbo, afdeling Technologie en Dienstverlening, krijgen lessen van gastdocent Huub Dijns van de LSTZG. In de gastlessen wordt aandacht besteed aan:
§ voorlichting over soorten geweld op school, oorzaken en gevolgen. § voorlichting over agressie en geweld op scholen in Zuid-Afrika en Nederland.
§ discussies over alternatieven voor geweld.
§ verwoorden en verwerken van persoonlijke ervaringen.

Naast de gastlessen, bestaat de campagne 'Wapen jezelf met woorden' uit een documentaire, een interactieve website en een mogelijkheid om zelf stripverhalen te maken. Het lesmateriaal wordt gezamenlijk ontwikkeld en de leerlingen uit Nederland en Zuid-Afrika gaan elkaar virtueel ontmoeten zodat ze van elkaar kunnen leren. Discussie en interactie over oorzaken, gevolgen en oplossingen van (zinloos) geweld staan hierbij centraal. 'Wapen jezelf met woorden' geeft de leerlingen en docenten bovendien de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met Zuid-Afrikaanse leeftijdsgenoten en collega's.

De campagne heeft vanaf 2006 veel betrokkenheid gerealiseerd bij de Nederlandse middelbare scholen. De gastdocenten hebben al meer dan 250 klassen en 6000 leerlingen intensief voorgelicht.

Vriend van LSTZG

De gemeente Emmen is vriend van de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld. Dat wil zeggen dat de gemeente de LSTZG financieel ondersteunt in haar projecten. De burgermeester heeft bovendien zitting in het comité van aanbeveling van de LSTZG.