Provincie Noord-Holland

Datum

14-5-2008

Onderwerp

Natuurgebied Dijkgatsweide opgeleverd

Jeannette Duin

De Dijkgatsweide, het 64 hectare grote gebied tussen het Robbenoordbos en het Dijkgatbos in de Wieringermeer, is tussen augustus 2007 en mei 2008 ingericht als natuurgebied. Dit nieuwe landschap verbindt de beide bossen, voor natuur en recreatie. Ook is een oude Zuiderzeekreek in ere hersteld. Vrijdag 16 mei om 14.00 uur (Noorderdijkweg 24 te Wieringerwerf) wordt het gebied door gedeputeerde Peter Visser overgedragen aan Staatsbosbeheer.

Er is onder andere een grote slenk (sloot) gegraven en een wandelpad en een fietspad tussen de beide bossen aangelegd. Ook zijn bomen en struiken geplant, met behoud van de openheid van het gebied. Daarnaast is een aantal paden in het Robbenoord- en het Dijkgatbos opgehoogd en verbeterd.

Natuurstruinpad
Voor wandelaars is door het bloemrijke grasland een natuurstruinpad aangelegd, dat met stapstenen door de slenk voert. Over het nieuwe verharde fietspad, dwars door het hele gebied en dus met uitzicht over de hele Dijkgatsweide en westelijk gelegen Wieringermeerpolder, kan straks heerlijk gefietst worden. Staatsbosbeheer gaat het nieuwe natuurgebied beheren.

Kano
In september ontdekte men tijdens graafwerkzaamheden bij toeval een prehistorische kano. De kano is ongeveer 8 meter lang en afkomstig uit de Trechterbekercultuur. Dit is de periode waarin ook de hunebedden werden gebouwd. De kano is op 19 december gelicht en wordt momenteel door de RACM in Lelystad geconserveerd.

Financiën
Het gebied is aangelegd in opdracht van de provincie Noord-Holland. Dienst Landelijk Gebied heeft de gronden aangekocht en het plan voorbereid in samenwerking met Staatsbosbeheer, de gemeente Wieringermeer en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De inrichting van Dijkgatsweide als natuurgebied is gefinancierd door de provincie Noord-Holland. Het geld is afkomstig uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Het ILG bundelt ruim 40 subsidieregelingen van Rijk en provincie voor natuur, recreatie, landbouw, bodem en milieu. Doel is om versnippering tegen te gaan en de leefbaarheid in het landelijk gebied te versterken en behouden.