Provincie Noord-Holland

Datum

16-5-2008

Onderwerp

Statencommissie grotendeels accoord met verbetervoorstellen OV-Taxi

Rienk v.d. Veen

De Statencommissie Wegen, Verkeer en Vervoer is accoord gegaan met vrijwel alle voorstellen van GS voor verbetering van de dienstverlening door de OV-Taxi.

Bedenkingen heeft de commissie jegens het voorstel de scootmobiel over een afstand van minder dan drie zones in de OV-Taxi mee te nemen. GS zien hierin een mogelijkheid de stiptheid te verbeteren. Met de scootmobiel zou het volgens het college mogelijk moeten zijn de afstand van twee zones -maximaal acht kilometer- te overbruggen. De commissie is echter van mening dat het aan de OV-Taxi reiziger is te bepalen welk gebruik hij of zij wil maken van de scootmobiel. Als dat betekent dat eerst een afstand van twee zones moet worden overbrugd alvorens de scootmobiel in te zetten -voor bijvoorbeeld recreatieve doeleinden- mag dat niet onmogelijk worden gemaakt.

Over de overige voorstellen van GS is de commissie positief. De voorstellen hebben betrekking op:

Stiptheid:

* per uur of tijdsblokwordt een maximaal aantal uit te voeren ritten bepaald. Als het voorkeurstijdstip is volgeboekt wordt een alternatief aangeboden.

* tijdens (spits)drukte worden alternatieve vertrektijden aangeboden
* reizen over meer dan vijf zones dienen 24 uur vantevoren geboekt te worden. Hierdoor ontstaan meer mogelijkheden langere reizen efficient te combineren.

* Bij de receptie van ziekenhuizen in de regio stelt de provincie kosteloos Taxipoints ter beschikking. Met het doorhalen van de vervoerspas bij het Taxipoint meldt de pashouder zich aan waarna hij door het meest nabije OV-Taxivoertuig wordt opgehaald.

Bekendheid met de OV-Taxi

* de nieuwe OV-Taxifolder wordt toegezenden aan WMO-pashouders met aansporing aan gemeenten deze onder haar doelgroepen te verspreiden

* de OV-Taxi lift in Noord-Holland Noord mee met huis-aan-huis verspreide info over het nieuwe buslijnennet en de Overstapper
* OV-Taxiautos en -busjes krijgen aan de buitenzijde stickers opgeplakt die informeren hoe pashouders via internet de OV-Taxi kunnen bestellen

* de OV-Taxi zal niet van naam veranderen

T.a.v. zaken als service, klantgerichtheid, klachtenafhandeling en oneigenlijk gebruik van de OV-Taxi, over de verbetering waarvan de commissie ook wensen had, heeft zij ingestemd met de beantwoording door GS. Zo zal er geen verhuizing van de telefooncentrale plaatsvinden vanuit Overijssel naar Noord-Holland maar zal de vervoerder worden aangespoord actiever gebruik te maken van de kennis van regionale planners. De onafhankelijke klachtenregistratie zal duidelijker onderdeel uitmaken van de opdrachtgever provincie Noord-Holland. Daartoe zullen de medewerkers van het callcenter zich in hun contacten met klagers bedienen van de huisstijl van de provincie Noord-Holland.

De voorstellen zullen met de betreffende WMO-gemeenten worden besproken.