Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 16 mei

Fryslân, 16-05-2008 o Politieberichten van donderdag 15 mei 07.00 uur t/m vrijdag 16 mei 07.00 uur.

Jubbega: onderzoek drugs en vernielingen afgerond
De politie heeft een onderzoek afgerond naar een groep jongeren uit Jubbega en omgeving, die werden verdacht van drugshandel en bezit en vernielingen. In totaal zijn 17 jongeren aangehouden en/of gehoord. Ze zijn in de leeftijd van 15 tot en met 21 jaar en allen afkomstig uit Jubbega.

Naar aanleiding van een groot aantal klachten over drugsgebruik, vervelende hangjongeren en vernielingen in het centrum van Jubbega is door de politie in samenwerking met de buurtagent vanaf 15 april 2008 tot heden een intensief onderzoek ingesteld. Het onderzoek richtte zich op de verstrekkers en gebruikers van de drugs en de personen achter de vernielingen.

Hieruit blijkt dat vanaf de zomer van 2007 met name de harddrugs door vier meerderjarige Jubbegaster jongens binnen de groep hangjongeren (meerder- en minderjarigen) werden gebracht. De vier mannen kochten de drugs onder andere van een 17-jarige Heerenvener. Deze verdachte zit reeds gedetineerd voor andere feiten. Tegen hem wordt tevens proces-verbaal opgemaakt voor de handel in drugs. Twee verstrekkers, tevens gebruikers, van 20 en 21 jaar uit Jubbega, zaten tot 8 mei in voorarrest. De raadkamer van de rechtbank heeft hun voorarrest onder voorwaarden geschorst zodat zij konden worden opgenomen in een afkickcentrum. Tegen de overige verdachten is proces-verbaal opgemaakt ter zake het verstrekken en het in bezit hebben van harddrugs.

Tevens werd gedurende dit onderzoek een inbraak opgelost in het centrum van Jubbega, gepleegd in april 2007. Het betreft een inbraak in een winkel aan de Jelle van Damweg, waarbij door twee meerderjarige verdachten uit de genoemde groep telefoonapparatuur en een babyfoon werden weggenomen. Voorts werd een serie vernielingen opgelost, allemaal gepleegd vanaf de zomer van 2007 tot heden:

* vernieling van een winkelruit van een elektronicazaak
* vernieling van een ruit van een bouwkeet

* vernieling van een reclamebak van een bakkerij

* venieling van ramen van het groene kruisgebouw

* vernieling van tien lantaarnpalen aan de Jelle van Damweg
* vernieling/diefstal van een rieten stoel.

Ook een zware mishandeling, gepleegd op 4 mei 2008 bij de feesttent van Hoornsterzwaag, waarbij een 19-jarige jongen uit Rotsterhaule door drie jongens fors werd mishandeld is - mede dankzij
getuigenverklaringen - opgelost. Twee van deze verdachten behoorden tot de groep Jubbegasters.
Over dit laatste feit is reeds bericht in de politieberichten van donderdag 15 mei.

Beetsterzwaag: inbraak loods
De politie heeft donderdagochtend een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een loods aan De Bou. Men kwam binnen door een deur open te breken. Uit de loods is een flinke hoeveelheid elektrisch en handgereedschap gestolen. Een 57-jarige man uit Beetsterzwaag deed aangifte.

Heerenveen: zeven autos vernield
Naar nu bekend is geworden zijn tijdens het Pinksterweekeind zeven auto vernield. De autos stonden geparkeerd bij een autobedrijf aan de Skrynmakker. De over het algemeen vrijwel nieuwe autos zijn op de zij- en/of achterkant met een scherp voorwerp bekrast. Een 23-jarige man uit Harlingen deed namens het bedrijf aangifte.

Lichtaard: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft donderdag het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige man uit Ferwert. De man reed met zijn bromfiets 94 km/u over de Flierterpsterdyk. Daar mocht hij maar 40 km/u. Het rijbewijs, dat hij net een week terug had na twee maanden ontzegging van de rijbevoegdheid, werd ingevorderd. Daarom werd ook de bromfiets van de man in beslaggenomen.

Sneek: man gewond na val
De politie heeft donderdagmiddag het personeel van de ambulance en traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval in de Zadelmakersstraat. Een 33-jarige inwoner van Sneek was door een epileptisch consult ten val gekomen en liep hierbij letsel op aan zijn hoofd. Het slachtoffer werd gestabiliseerd door het medisch personeel en vervolgens per helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen.

Garyp: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagmiddag op de Waldwei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 38-jarige automobilist uit Drachten gewond raakte. De man raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en raakte de vangrail. Het slachtoffer werd met rug- en nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: politie ontmantelt twee hennepkwekerijen
De politie heeft donderdagmiddag in twee woningen aan de Frouwesan hennepkwekerijen ontmanteld. In de eerste woning vonden de agenten een kwekerij met alleen nog afval van hennepplanten. In de twee woning werd een kwekerij met 400 hennepplanten aangetroffen. In beide woningen werd de apparatuur inbeslaggenomen en vervolgens vernietigd. Ook de planten in de laatste woning werden inbeslaggenomen en vernietigd. De politie gaat nog in gesprek met de eigenaren van de woningen.

Wommels: automobiliste bekneld na aanrijding
De politie heeft donderdagavond een aanrijding op de Westergoawei afgehandeld, waarbij een 84-jarige automobiliste uit Wommels bekneld raakte. De vrouw verleende vermoedelijk geen voorrang aan een 33-jarige automobiliste uit Makkum en aanrijding was het gevolg. Door de aanrijding kwam de auto van de 84-jarige op de zijkant terecht. De vrouw kon niet zelfstandig uit haar auto komen en werd daarom door de brandweer uit haar benarde positie bevrijd. De 84-jarige werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Ze bleek echter geen letsel te hebben opgelopen.

Harlingen: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag op de Kanaalweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 11-jarige fietser uit Harlingen gewond raakte. De jongen was tegen een stilstaande auto gefietst. Hij raakte hierbij gewond aan zijn been. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Drachten: politie houdt drie verdachten aan in leegstaand pand De politie heeft donderdagmiddag in een leegstaand pand aan De Drift een 13-jarige inwoner van Tijnje, een 15-jarige inwoner van Kootstertille en een 16-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Een getuige had gezien dat de drie het pand waren binnengedrongen en waarschuwde politie. Toen de agenten arriveerden zagen ze nog net één van de jongens. Ondanks diverse verzoeken om het pand te verlaten, bleven de drie binnen. Hierop forceerden de agenten een deur, waarna het leegstaande pand werd doorzocht. In eerste instantie werd er niemand aangetroffen. Omdat de agenten er zeker van waren dat de drie binnen moesten zijn, werd ook besloten om de kruipruimtes te inspecteren. Ondanks aanroepen kwam het trio niet te voorschijn. Pas nadat er werd gewaarschuwd dat er een politiehond zou worden ingezet, kwamen twee van drie jongens tevoorschijn. De derde bleek te zijn verdwaald en kon de uitgang niet meer vinden. Uit voorzorg werd een ambulance gewaarschuwd. De agenten wisten uiteindelijk contact met de jongen te leggen, waarna ze hem richting de uitgang konden praten. Het trio werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na een goed gesprek en proces-verbaal werden de drie opgehaald door de ouders.

Drachten: politie onderzoekt diefstal mobiele telefoon
De politie onderzoekt de diefstal van een mobiele telefoon van een 21-jarige inwoner van Ureterp. De man liep donderdagavond door het Talenparkje en was ondertussen aan het bellen. Plotseling werd de mobiele telefoon uit zijn handen gegrist door een nog onbekende man. De verdachte ging er vervolgens snel vandoor. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Marssum: politie houdt inbreker aan
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in samenwerking met twee getuigen een 18-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van een inbraak. De getuigen werden wakker door lawaai. Toen ze op onderzoek uit gingen zagen ze dat er twee mannen uit caravan aan de Kuperusstrjitte kwamen. Bij het zien van de getuigen gingen de twee er direct vandoor. De achtervolging werd ingezet, waarna de 18-jarige Heerenveener werd aangehouden. De politie was inmiddels via 1-1-2 gewaarschuwd en de verdachte werd overgedragen. Met behulp van een politiehond werd de omgeving nog afgezocht. De twee verdachte werd echter niet meer aangetroffen. De 18-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor beroving
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Annie Westlandstraat een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van beroving. Een 67-jarige inwoner van Leeuwarden was op de Wirdumerdijk door twee mannen aangesproken en vervolgens beroofd van een geldbedrag. Het slachtoffer kon een signalement van één van zijn belagers geven en direct werd de omgeving door meerdere agenten afgezocht. Op de Annie Westlandstraat liep de 43-jarige. Hij voldeed aan het opgegeven signalement en werd daarom aangesproken door de agenten. In de fietstas van de verdachte vonden de agenten een mes. Toen de Leeuwarder werd medegedeeld dat hij was aangehouden, ging hij er vandoor. Na een korte achtervolging kon hij worden aangehouden. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.