Gemeente Drechterland

16-5-2008

1 tot en met 4 mei

Jumelageweekend met zustergemeenten Bardowick en Skoki

Op donderdag 1 mei rond 18.00 uur kwamen de gasten uit Bardowick en Skoki aan. Ze werden verwelkomt met een heerlijke warme maaltijd verzorgt door de mensen van het dorpshuis ât Centrum in Venhuizen. Na het welkomstwoord van burgemeester Rob van der Riet gingen de gasten met hun gastfamilies huiswaarts.
jumelage 1 Voor het ochtendprogramma op vrijdag 2 mei stond een aantal bezoeken bij bedrijven en maatschappelijke instellingen gepland. Er was een keus gemaakt voor: Polytechniek, drukkerij ât Venhuis, bibliotheek Hoogkarspel en Wozoco-GOED Hoogkarspel. Daarna stond er een prima lunch te wachten en die werd verzorgd door de beheerders van De Schalm in Westwoud.
Het middagprogramma was een bezoek aan âKlein Keukenhofâ in Breezand en een rondrit langs de bollenvelden. De avond was voor iedereen vrij in te vullen.

Zaterdag 3 mei was de grote dag. De 35e keer 40 MM. Een aantal gasten uit Bardowick en Skoki liep de tocht mee. Voor deze speciale dag waren er T-shirts geregeld met de wapens/logo van de drie gemeenten er op. Een feestelijk gezicht.
In café restaurant De Roode Leeuw was âs avonds een bijeenkomst. De gasten uit het buitenland, gastfamilies, een afvaardiging van het college en raad van de gemeente Drechterland waren allemaal aanwezig. De avond begon officieel met het ondertekenen van een nieuw Stedenband Convenant tussen Bardowick, Skoki en Drechterland. Daarna was er een goed verzorgd warm/koud buffet en de avond werd muzikaal begeleid door de Konkelkapel.

Voordat de gasten zondag 4 mei richting huis gingen was er voor de bezoekers uit Polen een Poolse viering in de Theresiakapel aan de jumelage 2 Hemmerbuurt in Hem. Na een kopje koffie in de raadzaal van het gemeentehuis in Venhuizen was er nog een mooi en ceremonieel moment.
Een delegatie van Bardowick, Skoki en Drechterland legden alle drie een krans bij het Poolse monument aan het haventje van Wijdenes en daarna werden er drie bloemstukken bij het monument aan de Julianastraat in Hoogkarspel gelegd. Bij beide monumenten werd De Last Post geblazen door Jaap Vlam. Een mooie afsluiting van een geslaagde ontmoeting met onze zustergemeenten uit Bardowick en Skoki.

Het college van de gemeente Drechterland dankt de leden van de jumelagecommissie voor hun inzet en het vele voorbereidingswerk.