Gemeente Gouda


Gouda is en voelt zich veiliger (15-5-2008)

Gouda wordt steeds veiliger. Dat is een belangrijke conclusie uit de Veiligheidsmonitor 2008. Hierin staan de cijfers die een beeld geven van de veiligheidssituatie en de veiligheidsbeleving van Gouwenaars. Het aantal incidenten is in 2007 met een kwart afgenomen ten opzichte van 2003. Opvallend cijfer is de forse vermindering van het aantal auto-inbraken het afgelopen jaar: ruim éénderde minder. Ook het aantal woninginbraken laat een behoorlijke daling van twaalf procent zien.

Niet alle cijfers laten een verbetering zien. Jeugdproblematiek en geweld (met name bedreigingen) kent een lichte stijging van het aantal incidenten. Burgers geven aan zich veiliger te voelen dan voorgaande jaren. Samen met de veiligheidsmonitor verschijnt het actieplan integraal veiligheidsbeleid 2008, waarin lopende en nieuwe initiatieven staan om de veiligheid te verbeteren. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar criminaliteit maar ook naar leefbaarheid en sociale samenhang.

Veiligheidscijfers en veiligheidsgevoel

De veiligheidsmonitor besteedt aandacht aan veiligheidscijfers en de veiligheidsbeleving. De veiligheidscijfers zijn gebaseerd op het aantal bij de politie gemelde incidenten. De daling van het aantal incidenten heeft zich in 2007 verder doorgezet. Ook de veiligheidsbeleving laat een positief beeld zien. In 2006 voelde 58% van de ondervraagde bewoners zich altijd veilig, in 2007 is dat 66%. De veiligheid in de eigen buurt wordt door 74% van de bewoners als goed ervaren.

Doelen integraal veiligheidsbeleid 2009

De gemeente, politie en andere belangrijke partners hebben gezamenlijk doelen gesteld voor de periode tot 2009 (ten opzichte van 2003). De belangrijkste doelstellingen zijn:

* 20% minder incidenten

* 30% minder incidenten in wijken met een gebiedsgerichte aanpak
* percentage van Gouwenaars dat zich wel eens onveilig voelt is gedaald naar 30%

Uit de veiligheidsrapportage blijkt dat de eerste doelstelling reeds nu behaald is. Het aantal incidenten neemt nog steeds verder af. De afname van auto-inbraken met 60% (ten opzichte van 2003) draagt hier sterk toe bij. Op het gebied van criminaliteit baart het terugdringen van geweldsdelicten de meeste zorg. Na een lichte daling de laatste jaren is het aantal in 2007 weer gestegen.

De tweede doelstelling is voor de Binnenstad al ruim gehaald (meer dan 40% afname) en de aanpak voor Korte Akkeren en Gouda Oost liggen op koers. De verbeteringen sinds 2006 zetten door, maar uit ervaring blijkt dat de resultaten nog broos zijn en de aandacht vol op deze wijken gericht moet blijven. Zeker in het voorjaar bij mooi weer moet er extra geïnvesteerd worden in de aanpak van overlast door jongeren die tot laat buiten verblijven.

Ook de derde doelstelling van de veiligheidsbeleving laat een positief beeld zien. Er zal de komende jaren bijzondere aandacht zijn voor hoe bewoners de veiligheid beleven. Om deze trend door te zetten zullen we duidelijk communiceren over behaalde resultaten en bewoners meer betrekken bij de veiligheid in hun eigen buurt, via onder andere buurtpreventie en burgernet.

Preventie

Dankzij de behaalde resultaten komt de nadruk steeds meer te liggen op preventie. Daarbij sluit de gemeente zoveel mogelijk aan bij het landelijk beleid "Veiligheid begin bij voorkomen" van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Doel is door tijdige signalering en een goed vangnet voorkomen dat jongeren afglijden en zorgen dat de instroom van overlastgevers afneemt.

Leefbaarheid en sociale samenhang

De criminaliteit is inmiddels sterk gedaald. Overlast zoals jeugdoverlast en burenruzies blijven hardnekkig. Daarom is het noodzakelijk om te investeren in de leefbaarheid en sociale samenhang in buurten en wijken. Investeren in sterke sociale verbanden op buurt, wijk en verenigingsniveau maakt mensen weerbaarder en leidt tot meer begrip en inzicht in gedrag van anderen.

Verschillen met AD misdaadmeter

De veiligheidsmonitor 2008 verschijnt ongeveer gelijktijdig met de AD misdaadmeter. In deze laatste methode wordt een misdaadscore per gemeente bepaald door een weging van het aantal incidenten op 12 delicten. Hierin staat Gouda op de 29e plaats. Anders dan bij de meting van het AD wordt in de Goudse Veiligheidsmonitor gerapporteerd op alle incidenten en zonder weging. De misdaadmeter is een jaarlijkse vergelijking van gemeenten in vergelijking met elkaar. De Veiligheidsmonitor rapporteert over de ontwikkeling van veiligheid in Gouda sinds 2003.

Nieuw Actieplan integraal veiligheidsbeleid

In samenwerking met politie en andere partijen is een nieuw actieplan gemaakt voor 2008-2009. De gemeente heeft dit plan gemaakt met de ervaringen uit de voorgaande jaren en die ideeën en projecten die naar voren kwamen tijdens de veiligheidsdagen voor bewoners en professionals. Bijvoorbeeld het voorstel voorlichting te geven aan wijkteams en bewonersgroepen over preventie van woninginbraken. Een ander voorbeeld is het trainen van bewonersgroepen op het aanspreken van mensen op ongewenst gedrag. Beide suggesties staan in het veiligheidsplan.

De gemeente gaat daarnaast voor een deel door op de ingeslagen weg. Projecten die hun vruchten afwerpen, zoals de gebiedsgerichte aanpak worden voortgezet of uitgebreid, maar er komen ook nieuwe projecten. Zoals een aanpak gericht op geweld en de start van Burgernet na de zomer.

Bijlagen:

* Veiligheidsmonitor 2007

* Actieplan integraal veiligheidsbeleid 2008-2009