Gemeente Binnenmaas

Update 15-05-08 werkzaamheden Moerdijkbrug

Hierbij een nieuwe update van de werkzaamheden aan de Moerdijkbrug:

Overgang naar volgende fase en wijziging verkeerssituatie

Op 28 april is het laatste beton gestort in het huidige werkvak. Daarna is het wegdek vlak gemaakt, is een slijtlaag aangebracht en zijn andere afrondende werkzaamheden uitgevoerd. In de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 mei worden de verkeersafzettingen verplaatst. Meteen daarna beginnen de werkzaamheden aan de andere helft van de rijbaan.

Verkeershinder in nacht van 16 op 17 mei

In de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 mei verandert de verkeerssituatie op de Moerdijkbrug. De verkeersafzettingen worden dan verplaatst en de belijning wordt aangepast. Hierdoor zijn er van 20.00 tot 07.00 uur richting Breda minder rijstroken beschikbaar. Vanaf 20.00 uur zijn twee rijstroken beschikbaar; later op de avond wordt dit teruggebracht tot één beschikbare rijstrook. In de periode dat slechts één rijstrook beschikbaar is, kan het verkeer NIET rechtstreeks de A17 richting Roosendaal op. Verkeer richting Roosendaal wordt omgeleid via afrit 18 Zevenbergschen Hoek waar men kan keren. Volg omleidingsroute R.

Het verplaatsen van de verkeersafzettingen en het aanpassen van de belijning kan alleen plaatsvinden onder gunstige weersomstandigheden. In geval van slecht weer worden de werkzaamheden dan ook uitgesteld.

Nieuwe verkeerssituatie

Vanaf 17 mei 07.00 uur zijn weer drie versmalde rijstroken beschikbaar. Twee rijstroken liggen op het net opgeknapte deel van de brug. De derde rijstrook ligt op de rijbaan richting Rotterdam en wordt van het verkeer richting Rotterdam gescheiden door een barrier. Tevens geldt een snelheidsbeperking tot 90 km per uur. Deze situatie duurt tot het najaar. Dan wordt het onderhoud aan de Moerdijkbrug afgerond.

Mobiliteitsmanagement


* Maandag 14 april is FileMijden A16 gestart. Automobilisten die tijdens de avondspits niet over de Moerdijkbrug richting Breda rijden, kunnen een financiële beloning krijgen.De uiteindelijke beloning hangt af van het reisgedrag en reispatroon van de betreffende deelnemer. Op dit moment hebben zich al bijna 2400 deelnemers aangemeld! Het streefaantal was 2000; dat is dus nu al ruimschoots gehaald! Ook de eerste resultaten lijken positief. In de eerste week hebben de deelnemers bijna 500 ritten per dag over de Moerdijkbrug weten te voorkomen. Inmiddels zijn ook zo'n 1300 leaserijders via hun leasemaatschappij uitgenodigd om mee te doen met FileMijden. Deelnemers kunnen zich nog tot 19 mei aanmelden.
* In week 17 hebben de deelnemers van FileMijden voor ruim 650 spitsmijdingen per werkdag gerealiseerd.

* Week 18 konden de deelnemers van FileMijden geen beloning opbouwen. Die week begon voor alle regio's in Nederland de meivakantie voor scholieren. In vakantieperiode's is het minder druk op de weg en verwachten we geen extra files.
* In week 19 hebben de deelnemers van FileMijden voor ruim 800 spitsmijdingen per werkdag gerealiseerd.

* Maandag 21 april is de uitbreiding van het P+R-terrein bij NS-station Lage Zwaluwe geopend. Het parkeerterrein is met tweehonderd plaatsen uitgebreid.

Verkeersbeeld


* Om een beeld te krijgen van de verkeershinder vergelijkt Rijkswaterstaat de gemiddelde snelheid van de wegvakken voor de Moerdijkbrug met die snelheid voorafgaand aan de werkzaamheden (ochtend- en avondspits in referentieperiode oktober-november 2007).

* Op de rijbaan richting Breda valt in week 17 hoofdzakelijk de avondspits op als gevolg van het grote verkeersaanbod in combinatie met de werkzaamheden. In België heeft zich ter hoogte van Loenhout maandag aan het begin van de middag een aanrijding voorgedaan. Omdat de rijbaan van de Belgische A1 hierdoor werd geblokkeerd, ondervond het verkeer op de Nederlandse A16 richting de Belgische grens hiervan overlast. Helaas heeft er zich op deze maandagmiddag een storing voorgedaan bij het registreren van de trajectsnelheden. Hierdoor zijn er van maandagmiddag geen trajectsnelheden beschikbaar. Op vrijdag 25 april komt de avondspits veel eerder op gang. Dit onder andere door het begin van de meivakantie. Daarnaast is er vrijdagmiddag op de A27 Utrecht - Breda ter hoogte van knooppunt Hooipolder een ongeval met 4 vrachtauto's gebeurd. Er moest 1 vrachtauto weggesleept worden en de rechterrijstrook was korte tijd afgesloten. Door het ongeval stond het verkeer enige tijd volledig stil over een lengte van 24 kilometer. Door die enorme file werd het verkeer richting Breda bij knooppunt Gorinchem aangeraden om Rotterdam te volgen via de A15, A16 en de A59.

* De vertragingen in de ochtendspits van week 17 zijn gemiddeld gezien verbeterd ten opzichte van week 16. Dit geldt voor beide rijrichtingen. De vertragingen tijdens de avondspits laten een lichte stijging zien. De maximale vertraging komt uit op 30 minuten. Dit heeft dezelfde oorzaken als hierboven genoemd.
* Week 18 is relatief rustig verlopen vanwege de meivakantie. Richting Breda valt op dat de avondspits op dinsdag wat drukker was vergeleken met de overige dagen. De oorzaak hiervan was de start van de meivakantie voor veel mensen. Daarnaast viel ook de ochtendspits van vrijdag op met een gemiddeld lage trajectsnelheid.

* De gemiddelde vertragingstijden tijdens week 18 liggen duidelijk lager vergeleken met de voorgaande maanden. Alleen tijdens de maandagochtendspits op het traject A17/A16 Noordhoek - Ridderkerk is de maximale vertraging 46 minuten, met een gemiddelde vertraging tijdens de ochtendspits van 4 minuten. De oorzaak van deze hoge maximale vertraging is een ongeval op de A16 aan het eind van de maandagochtendspits.

* Week 19 laat op rijbaan richting Breda een behoorlijke drukkere avondspits zien. Dit is het gevolg van diverse ongevallen, pechgevallen en het hoge verkeersaanbod (zie bijlage 1). Deze incidenten deden zich hoofdzakelijk voor ten noorden en ten zuiden van de Moerdijkbrug.

* De gemiddelde snelheid tijdens de avondspits in week 19 komt uit op 55 km/uur. De laagste waarde vergeleken met de voorgaande maanden.

* Hier vindt u tabellen download waarin voor de ochtend- en avondspits de gemiddelde vertragingstijden (in minuten) zijn weergegeven voor de weken 17, 18 en 19. Tussen haakjes is de maximum vertragingstijd weergegeven voor de betreffende spitsperiode.

* De problemen met de reistijdinformatie langs de weg zijn verholpen en het systeem werkt weer.

Bron: Rijkswaterstaat

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl