Gemeente Doetinchem

Persbericht 14 mei 2008

Doetinchem gaat stille armoede te lijf

De gemeente Doetinchem gaat de stille armoede te lijf. Inwoners die van minder dan een minimum inkomen moeten rondkomen, kunnen aanspraak maken op diverse ondersteunende regelingen. Soms blijken die echter moeilijk toegankelijk. Ook kunnen gemeenten binnen bepaalde marges hier zelf invulling aan geven. Het college van burgemeester en wethouders van Doetinchem wil maximaal gebruik maken van deze mogelijkheden.

De veelheid aan regelingen maakt het voor de meeste Nederlanders bijna ondoenlijk hier zelfstandig wegwijs in te worden. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Doetinchem ziet het daarom als een belangrijke taak inwoners die hier recht op hebben te helpen.

Luisterzittingen
Zo organiseerde Doetinchem vorig jaar bijvoorbeeld ook speciale luisterzittingen, waarbij zowel professionals als mensen uit de doelgroep participeerden. Deze luisterzittingen resulteerden in diverse concrete maatregelen, zoals een uitbreiding van de ziektekostenverzekering voor iedereen tot 120 procent van het sociaal minimum. Dat leverde 1460 extra verzekerden op. De langdurigheidstoeslag voor mensen die al langer op een bijstandsuitkering zijn aangewezen werd versoepeld. Zij mogen nu tot 1079 euro per half jaar bijverdienen.

Doetinchem
In de recent uitgekomen FNV-monitor Werk en Inkomen komt Doetinchem daarmee al naar voren als een van de gemeenten die op een uitstekende manier de armoede weet te bestrijden. Toch blijken er nog een aantal verbeteringen mogelijk. Zo blijkt uit onderzoek dat naast de 74 ouderen in Doetinchem die al een aanvulling krijgen op hun onvolledige AOW, er nog eens 112 ouderen een onvolledige AOW-uitkering hebben. Ook zij hebben in veel gevallen recht op een aanvullende uitkering op basis van de Wet Werk en Bijstand. De gemeente heeft deze mensen inmiddels benaderd.

Nieuwe wegen
Daarnaast worden ook nieuwe wegen gezocht. Zo gaat de gemeente extra sociaal raadslieden inzetten. Uit een vorig jaar gehouden proefproject blijkt bijvoorbeeld dat bij een bezoek aan 22 huishoudens 55.000 euro aan inkomenssteun ongebruikt bleek en alsnog kan worden ingezet.

Normaal
De gemeente wil er ook aan bijdragen dat minima op een normale manier aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen. Dit kan door een extra bijdrage te leveren voor lidmaatschap van bijvoorbeeld sportclubs of culturele instellingen. Omdat minima vaak niet in staat zijn een dergelijk bedrag voor te schieten, gaat de gemeente dit voor hen doen. Deelnemers aan deze regeling moeten wel achteraf de bonnetjes inleveren om onverhoopt misbruik tegen te gaan.

Breed pakket
Doetinchem maakt op deze manier ruim gebruik van de mogelijkheden die het Rijk gemeenten biedt. De acties en maatregelen maken deel uit van een breed pakket, waarmee de gemeente juist die inwoners die het al moeilijk hebben extra wil ondersteunen. Door tegelijkertijd streng te blijven toezien op mogelijk misbruik zorgt de gemeente ervoor dat deze ondersteuning ook daar terecht komt waar de maatregelen voor bedoeld zijn.