Gemeente Doetinchem

Persbericht 15 mei 2008

Aanpak zwerfafval

De aanwezigheid van zwerfafval wekt veel irritatie op. De gemeente Doetinchem heeft daarom al geruime tijd extra aandacht voor dit probleem.

Na diverse acties om zwerfafval aan te pakken, ligt de nadruk nu op het betrekken van jongeren bij het probleem. Vanaf 20 mei start extra handhaving en er worden jongeren geworven om deel te nemen aan een filmwedstrijd. Met name in de omgeving van supermarkten, op routes van de school naar de supermarkt en fietsroutes naar school is aanwezige hoeveelheid zwerfafval aanzienlijk.

Handhaving
Medewerkers van handhaving werken in duos, maar doordat zij nu worden geassisteerd door toezichthouders, oftewel wijkwachten, is het aantal teams dat handhaaft verdubbeld. De ervaring leert dat er minder afval wordt neergegooid zodra de handhaver in uniform wordt gesignaleerd. Wanneer een jongere (twaalf tot achttien jaar) alsnog wordt betrapt, ontvangt men een boete. Hierna wordt bureau HALT ingelicht en zij nemen contact op met de jongere en zijn of haar verzorgers. Aan de jongere de keus of zij de boete betalen of opruimwerkzaamheden gaan doen waarmee de boete wordt kwijtgescholden. Door inventarisatie van klachten is een lijst met hot spots opgesteld waar de inzet van handhavers plaatsvindt. Om jongeren in te lichten over de nieuwe aanpak, wordt op diverse voortgezet onderwijsscholen voorlichting gegeven.

Filmwedstrijd
Naast handhaving is er een filmwedstrijd uitgeroepen om zwerfafval onder de aandacht van jongeren te brengen. Deze filmpjes moeten gemaakt worden door jongeren van het voortgezet onderwijs. Alle inzendingen worden beoordeeld door een jury. De makers van het winnende filmpje mogen een echte film maken onder begeleiding van productiebedrijf Zinopsis. Dit houdt onder andere in dat men gedurende het hele traject wordt begeleid door een producent., die samen met de jongeren het script maakt en de montage van de film in de filmstudio doet. Het resultaat wordt op vrijdag 27 juni uitgezonden op GraafschapTV. Ook ontvangt het voortgezet onderwijs in Doetinchem een dvd met de film. Zodat zij deze film in de eerste lesweek van schooljaar 2008-2009 kunnen vertonen aan brugklassers.