Stadsdeel Amsterdam-Noord

Grote actie Papaverhoek

Donderdag 15 mei van 10.00 tot 16.00 uur is een integrale controleactie gehouden in de Papaverhoek, een bedrijfsgebied in Amsterdam-Noord. Het gaat om een gezamenlijke actie van de gemeente Amsterdam, stadsdeel Amsterdam-Noord, Politie, Belastingdienst en Arbeidsinspectie. De medewerkers hebben, elk vanuit hun specifieke taakstelling en bevoegdheid, een aantal van de hier gevestigde bedrijven gecontroleerd of ze voldoen aan de bestaande wet- en regelgeving. Bij het constateren van een overtreding is direct ingegrepen.

De politie heeft twee hennepplantages aangetroffen en ontmanteld; één persoon aangehouden die op de opsporingslijst stond en 1 gestolen scooter aangetroffen. De Nuon heeft illegaal aftappen van elektriciteit vastgesteld bij de hennepplantages.

De Arbeidsinspectie doet vervolgonderzoek bij één bedrijf naar illegale arbeid.
De milieupolitie heeft acht processen verbaal opgemaakt voor het lozen chemische stoffen via het riool en het dumpen van afval op straat. De dienst Milieu en Bouwtoezicht heeft overtredingen van het bestemmingsplan geconstateerd en bekijkt de mogelijkheden voor handhavend optreden.

De Belastingdienst constateerde bij de bedrijven gebrekkige administratie. Onderzoek hiernaar volgt. Stadsdeelvoorzitter Rob Post over de actie: `Het is de eerste keer dat we met zoveel partners een dergelijke actie uitvoeren. We hopen hiermee het bedrijventerrein een stuk veiliger te maken voor de ondernemers en hun medewerkers. We kijken tevreden terug op de samenwerking.'

Partijen
Deze actie is gecoördineerd door stadsdeel Amsterdam-Noord en is uit oogpunt van effectiviteit en efficiency geclusterd. Zo heeft het stadsdeel onder meer gecontroleerd of de bedrijven voldoen aan de milieueisen, of het gebruik van de panden conform het bestemmingsplan is en het gebruik en de inrichting voldoen aan de wettelijke eisen. De Belastingdienst controleerde de ondernemers op hun fiscale en administratieve verplichtingen met betrekking tot de omzet- en loonafdracht. Daarnaast is informatie verzameld ten aanzien van de financiële positie van de ondernemers. De Arbeidsinspectie controleert op illegale arbeid en onderbetaling. Omdat er in het Papaverhoekgebied veel garagebedrijven zijn is vanuit de politie ook op de kentekens van de aanwezige auto's gecontroleerd.

Convenant
De actie is een zogenaamde vrijplaatsactie op grond van het Convenant over de toepassing en de handhaving van overheidsregelingen bij vrijplaatsen. Dit is ondertekend door de staatssecretaris van Financiën, de leden van het Amsterdams Driehoeksoverleg en het college van B&W. In het convenant kunnen gebieden worden aangemerkt als vrijplaatsen wanneer er twijfels bestaan of de wettelijke regels in deze gebieden voldoende worden gerespecteerd. De Papaverhoek wordt gekarakteriseerd als een gebied met veel bedrijven in de vorm van garages, opslag en panden waarvan de exploitatie onduidelijk is. Van een aantal bedrijven is de exploitatie ondoorzichtig, ze wisselen regelmatig van eigenaar en/of lijken weinig klandizie te hebben. Daarnaast is het vaak onduidelijk wat er in sommige panden plaatsvindt. Gezien al deze kenmerken valt de Papaverhoek onder het begrip vrijplaats en is er overgegaan tot deze integrale controleactie.

Vervolg
Voor zover nodig zullen de gegevens verder worden uitgezocht door de betreffende instanties. Dit kan er toe leiden dat naar de betrokken eigenaren c.q. exploitanten van panden en/of bedrijven bestuursdwang of andere vormen van handhaving zal worden opgelegd.


---

----------------------

Marieke Derksen
Afdeling Communicatie
Stadsdeel Amsterdam-Noord
Telefoon: (020) 634 9955 / 06 - 107 43 923