Politie Groningen

Vrijdag 16 mei 2008

Provincie Groningen, 16-05-2008

Groningen: bromfietser twee keer in de fout

Een 17-jarige bromfietser uit Groningen maakte het donderdag wel heel bont. Hij kreeg op de Korreweg een stopteken voor een controle, maar die negeerde hij. Na een achtervolging door onder andere de Javalaan, de Floresstraat en de Asingastraat staakte de motoragent de achtervolging, vanwege het gevaar op de weg. De Stadjer reed sommige stukken met 83 km/uur over trottoirs, gaf autos en fietsers geen voorrang, waardoor meerdere mensen voor hem op de rem moesten. Onderzoek in de omgeving en naar de verdachte, leidde ertoe dat hij zich, mede onder dwang van vrienden, uiteindelijk meldde bij agenten op de Paterswoldseweg. Het rijbewijs werd ingevorderd en zijn brommer werd in beslag genomen. Hij werd meegenomen naar het bureau voor verhoor. Hij wilde niet zeggen waar zijn bromfiets was. Hij verliet het bureau met een proces-verbaal. s Middags kon zijn brommer toevallig alsnog in beslag worden genomen. Agenten werden door een bewoner van een flat aan de Koeriersterweg gewezen op een jongen die een bromfiets verstopte in de kelder van de flat. De agent trok de brommer na en al snel bleek dat de bromfiets eerder vandaag betrokken was geweest bij een forse achtervolging. De jongen die de bromfiets verstopte, was een vriend van de Stadjer die er donderdagmorgen vandoor was gegaan. Toen de agent met deze Stadjer in gesprek ging, dook de 17-jarige verdachte van die morgen ook weer op. Hij kon geen identiteitsbewijs tonen en kreeg hiervoor een bekeuring. Hij ging vervolgens volledig door het lint en ook zijn 17-jarige vriend bemoeide zich ermee. Een gesprek aanknopen met het duo was onmogelijk. De vriend bedreigde de agent, waarop hij werd aangehouden. Hij verzette zich hevig, maar het lukte de agent hem in de boeien te krijgen. Nu ging de bromfietser die eerder die ochtend al in de fout was gegaan door het lint. Ook hij bedreigde de agenten en belemmerde zijn aanhouding. Hij zag kans zich los te rukken en er vandoor te gaan. Hij probeerde zelfs nog een school in te komen om zich te verstoppen, maar de school kwam hij niet in. Hij werd uiteindelijk op de Koeriersterweg ingerekend. Het duo is ingesloten en de politie maakt proces-verbaal op. De bromfiets is in beslag genomen. De politie legt de zaak voor aan het Openbaar Ministerie.

Groningen: mogelijke brandstichter aangehouden

De politie heeft donderdagmiddag bij een nieuwbouwflat aan de Grote Beerstraat een 16-jarige jongen uit Groningen aangehouden op verdenking van brandstichting. Meerdere getuigen verklaarden tegenover agenten dat ze een jongen hadden zien lopen op het terrein. Ze gaven een signalement op en agenten zagen de jongen korte tijd later bij de afzetting staan. Het signalement kwam volledig overeen. De jongen werd ingerekend en ingesloten voor onderzoek.

Groningen: veel mis met vervoer met aanhangwagen

Een 30-jarige man uit Enschede is donderdagmiddag op de Julianaweg gecontroleerd, nadat hij te snel reed. De man reed in een auto met aanhanger, waarop een waterscooter stond, 107 km/uur, terwijl daar voor hem 80 km/uur is toegestaan. Bovendien ontbrak het kentekenplaat op de aanhanger en hing de hulpkoppelingskabel los over de trekhaak. Ook ontbrak de speciale bevestigingsbeugel. Zijn rij- en kentekenbewijs had hij niet bij zich en hij kon zich verder ook niet legitimeren. Hij kreeg drie bekeuringen: voor de te hoge snelheid, voor het ontbreken van de kentekenplaat op de aanhangwagen en het onjuist bevestigen van de hulpkoppeling. Voor alle andere overtredingen kreeg hij een waarschuwing.

Groningen: ruzie leidt tot aanhoudingen

De politie heeft donderdagnacht in het centrum twee Stadjers (23 en 31 jaar) aangehouden voor openlijke geweldpleging. Er kwam een melding van een vechtpartij in de Poelestraat waarbij er met stoelen werd gegooid. Een 31-jarige Stadjer kreeg een lokaalverbod, omdat hij zich vervelend gedroeg bij de deur van een café. Een 28-jarige Groninger liep armletsel op en ging voor behandeling naar een ziekenhuis. Met behulp van cameratoezicht werden twee verdachten opgespoord. Zij werden aangehouden. Het slachtoffer doet aangifte en de politie onderzoekt de toedracht en hoe hij het letsel opliep.

Veendam: woning overhoop gehaald

Een woning aan de Continentenlaan in Veendam is donderdagavond laat bij een inbraak geheel overhoop gehaald. Vanuit het huis werden onder meer spelcomputers, een laptop, een fotocamera, een muziekinstrument en een kluis weggenomen. De inbraak werd gepleegd tijdens een relatief korte afwezigheid van de bewoner. De politie stelt onder meer een buurtonderzoek in.

Stadskanaal: onder invloed zonder rijbewijs

Een automobilist trok donderdagavond de aandacht van een politiesurveillance doordat hij met hoge snelheid door Stadskanaal scheurde. De man voldeed na enige aarzeling op de Gelderselaan aan een stopteken. De 26-jarige uit Stadskanaal afkomstige bestuurder bleek geen rijbewijs te bezitten. Ook had hij gedronken. Een ademanalyse wees een promillage van bijna 0.75 aan. De man vertelde de agenten dat hij er ongetwijfeld vandoor was gegaan als hij in een snellere auto had gereden. Hij kon lopend met enkele processen-verbaal op zak het politiebureau verlaten.

Winschoten: gewonden bij aanrijding

Twee personen werden donderdagavond gewond naar een ziekenhuis vervoerd na een nagenoeg frontale aanrijding op het kruispunt van het Sint Vitusholt en de Prunuslaan in Winschoten. Een 49-jarige automobilist uit Winschoten wilde de Prunuslaan indraaien en zag daarbij een tegemoetkomende auto, bestuurd door een 33-jarige inwoner van t Waar, over het hoofd. Door de klap raakte een inzittende van de automobilistman uit t Waar bekneld, een eveneens uit dat dorp afkomstige 55-jarige man. Hij moest door de brandweer uit het wrak worden bevrijd. De man werd met nog onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. De 49-jarige automobilist werd met relatief licht letsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie stelde een onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

Stadskanaal: gewonden bij kop-staartbotsing

Bij een aanrijding tussen drie autos op de Julianastraat in Stadskanaal liepen donderdagmiddag twee personen letsel op. Een 28-jarige automobiliste uit Ter Apel zag te laat dat de voor haar rijdende autos afremden voor een rotonde. Zij botste achterop de wagen van een 30-jarige inwoner van Nieuw Buinen die op zijn beurt tegen de achterkant van de auto van een 54-jarige inwoonster van Gasselte klapte. Zowel de inwoonster van Gasselte als de vrouw uit Ter Apel werden met nog onbekend letsel naar een ziekenhuis vervoerd. De politie onderzocht de toedracht van de aanrijding.

Middelstum: middenstippen verdwenen

Van de voetbalvereniging Middelstum zijn door onbekenden van het hoofdveld en een ander speelveld de middenstippen uitgegraven. In de achtergebleven gaten werden een bierfles en een verkeersbord gestoken. Ook werd een hek vernield. De vereniging deed aangifte van vernieling bij de politie.

Ten Post: tikkie te snel

Politieagenten in een als dusdanig onherkenbare politieauto waren donderdagmiddag in Schildwolde getuige van een ware stuntrit van een bromfietser. Terwijl de agenten 80 kilometer per uur reden, werden ze tot hun verbazing door een bromfietser ingehaald. De bestuurder haalde vervolgens nog diverse autos in waarbij de piloot de hele breedte van de weg nodig had. Ook de bochten werden dusdanig ruim genomen dat de gehele breedte van de hele rijbaan daarvoor werd gebruikt. Het lukte de agenten op de Woldweg achter de tweewier te komen waarbij de snelheidsmeter 100 kilometer aangaf. De bestuurder, een 17-jarige inwoner van Uithuizermeeden, werd vervolgens tot stoppen gedwongen. Hij kon zijn rijbewijs inleveren en op zoek gaan naar ander vervoer.

Hoogezand-Sappemeer: verkeerscontroles

De politie hield in samenwerking met de bewonerscommissie van het Noorderpark en van het Margrietpark in Hoogezand-Sappemeer op diverse locaties een verkeerscontrole. Daarbij werden 8 bekeuringen uitgedeeld voor teveel uitlaatlawaai. Ook werd er geschreven voor andere overtredingen zoals het niet bij zich hebben van het rijbewijs en het niet dragen van de autogordel. Door vertegenwoordigers van de bewonerscommissie werden tijdens de controles flyers uitgereikt.