Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk 15 mei 2008 PO/B&B/08/11053

Onderwerp Bijlage(n) Regionale analyse Amsterdam 1

Hierbij bied ik u een analyse aan die de inspectie heeft gemaakt van het Amsterdamse basisonderwijs. De analyse heeft er toe bijgedragen dat op 21 april 2008 een convenant is gesloten tussen schoolbesturen in Amsterdam, de gemeente Amsterdam en het Rijk over de verbetering van zwakke en zeer zwakke scholen in Amsterdam.

Regionale analyse Amsterdam
De inspectie heeft onderzocht in hoeverre de onderwijskwaliteit op Amsterdamse basisscholen afwijkt van basisscholen in Nederland en op welke punten (zeer) zwakke basisscholen in Amsterdam afwijken van andere basisscholen in Amsterdam. Voor deze analyse zijn geen nieuwe schoolonderzoeken gedaan, maar zijn de data benut die beschikbaar waren in juni 2007. Deze data stammen uit de periode 2003 - 2007. De verbeteringen die scholen na het laatste schoolonderzoek hebben gerealiseerd zijn niet meegenomen in de analyse.

Uit de analyse blijkt dat er in Amsterdam, in vergelijking met de G4 of met het landelijk beeld, relatief veel (zeer) zwakke scholen zijn. Het Amsterdamse onderwijs vertoont daarnaast vaker tekortkomingen op de volgende punten:

- de afstemming van het aanbod van taal op de leerling;
- de afstemming van het onderwijsleerproces op de leerling; en
- de leerlingenzorg.

Bij vergelijking van het onderwijsleerproces van voldoende en (zeer) zwakke scholen binnen Amsterdam scoren (zeer) zwakke scholen beduidend slechter wat betreft:
- de uitvoering van de zorg;

- het taalaanbod voor leerlingen met een leerlinggewicht;
- het inzicht in de eigen leerlingpopulatie; en
- het borgen van de kwaliteit van het onderwijs. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl E

blad 2/2

Een andere opvallende bevinding is dat het percentage leerlingen dat uitstroomt naar het leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) in Amsterdam hoger is dan in de andere grote steden.

Kwaliteitsakkoord
Onder de noemer `Kwaliteitsakkoord' hebben schoolbesturen in Amsterdam, de gemeente Amsterdam en het Rijk op 21 april 2008 een convenant getekend. Door bundeling van krachten willen de convenantpartijen ervoor zorgen dat er in 2010 geen zeer zwakke scholen meer zijn en dat de zwakke scholen weer voldoende presteren. Ook moet het percentage leerlingen dat uitstroomt naar het LWOO in 2012 op de (zeer) zwakke scholen gedaald zijn tot het gemiddelde in de G4. De gemeente heeft hiervoor 2 miljoen euro beschikbaar gesteld, naast de middelen die de schoolbesturen zelf beschikbaar stellen.

De schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de verbeteringen per school. Voor 19 van de scholen zullen nadere afspraken worden gemaakt tussen de schoolbesturen en de gemeente, op basis van een nadere kwaliteitsanalyse per school. De inspectie zal de ontwikkeling van de betrokken scholen meer intensief volgen, in aanvulling op het reguliere toezichtproces dat voor zwakke en zeer zwakke scholen geldt.

Het Kwaliteitsakkoord in Amsterdam is een positieve ontwikkeling en levert een bijdrage aan het realiseren van de doelstelling in de Kwaliteitsagenda PO op het gebied van zeer zwakke scholen

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma