Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070820090

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over slechte stagebegeleiding. (Ingezonden 14 mei 2008)


1
Wat is uw oordeel over het bericht `Stagiair te vaak goedkope invaller'? 1)


2
Wat is uw oordeel over het feit dat 38% van de studenten dit jaar ontevreden is over de stagebegeleiding en wat gaat u daar aan doen? 2)


3
Vindt u het acceptabel dat meer dan 20% van de stagiairs nooit is bezocht door een stagedocent tijdens de stageperiode? Zo ja, waarom? Zo neen, bent u bereid om hierover afspraken te maken met de MBO-Raad, de HBO-Raad en de VSNU?


4
Wat is er volgens u de oorzaak van dat docenten zeggen dat ze te weinig tijd krijgen van hun onderwijsinstelling om stagiairs te begeleiden?


5
Hoe verhoudt de in het artikel genoemde constatering dat een student "als invalkracht wordt gebruikt en alleen routineklusjes mag doen" zich met uw uitspraak dat een verschil tussen stage en «betaalde» arbeid is dat een stage gericht is op het realiseren van de onderwijsdoelstellingen van de student? 3) Kunt u uw antwoord toelichten?


6
Is deze constatering reden voor u om uw weigering om in overleg te gaan met het bedrijfsleven over een percentage aan stagevergoeding van het CAO-loon in een bepaalde sector te heroverwegen? Zo neen, waarom accepteert u dat stagiaires soms worden gebruikt alsof het reguliere medewerkers zijn zonder dat hier een fatsoenlijke vergoeding tegenover staat? Zo ja, wat wordt uw inzet bij deze onderhandelingen?


7
Bent u bereid te onderzoeken in welke sectoren ook een stagevergoeding opgenomen kan worden in de CAO?


1) NRC, 8 mei 2008

2) www.stageplaza.nl

3) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007-2008, nr. 2189