Gemeente Harlingen

Avondvliegen Chinook & Cougar helikopters
16-5-2008
Chinook en Cougar transporthelikopters van Vliegbasis Soesterberg gaan in week 20 en 21 avondvliegen tot 01.00 uur ´s nachts. Deze periode van avondvliegen zal vanaf dinsdag 13 mei tot en met donderdag 22 mei 2008 duren. In week 20 vinden de avondvluchten plaats op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond. Voor week 21 geldt het avondvliegen op de maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond.

Helikopters van de Vliegbasis Soesterberg maken in deze oefenperiode gebruik van de Vliehors Range op Vlieland. Gedurende deze weken worden boordschutters in de avonduren getraind in het beschieten van doelen op de range. Dit duurt uiterlijk tot 23.30 uur.

Helikopterbemanningen dienen ter voorbereiding op hun uitzending naar Afghanistan of een ander gebied, alsook voor hun jaarlijks oefenprogramma, vluchten bij duisternis te maken. Om 24 uur per dag inzetbaar te kunnen zijn dienen de vaardigheden voor het vliegen met zogenaamde night-vision-goggles (nachtzichtapparatuur) op peil te worden gebracht c.q. te worden gehouden. Het vliegen bij nacht en duisternis moet worden geoefend in het donker.

Op dit moment zijn drie Chinook transporthelikopters en ongeveer 60 militairen van het 298-squadron voor een langere periode gestationeerd in Afghanistan om de vredesoperatie te ondersteunen.

In het algemeen kan worden gesteld dat militaire helikopters boven gebieden met aaneengesloten bebouwing, industrie- en havengebieden en boven mensenverzamelingen binnen een afstand van 600 meter van het luchtvaartuig een hoogte van tenminste 210 meter (700 voet) aanhouden. Elders dient een hoogte van ten minste 50 meter (150 voet) boven grond of water te worden aangehouden.
In de vastgestelde laagvlieggebieden is de minimum vlieghoogte 30 meter (100 voet) of zoveel lager als voor het doel van de vlucht noodzakelijk is.

Voor vragen over het avondvliegen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Staf Voorlichting Vliegbasis Soesterberg, telefoonnummer 0346-336101