Gemeente Oldenzaal


Oldenzaal sluit jaarrekening 2007 licht positief af

gepubliceerd op : 16-5-2008

Oldenzaal heeft het jaar 2007 bijna `op nul' afgesloten. Feitelijk is er een positief saldo van EUR 2.751.000 maar dit resultaat is vertekend omdat er budgetten zijn gereserveerd voor zaken die in 2007 nog niet konden worden gerealiseerd.

Als deze buiten beschouwing worden gelaten, is er een positief resultaat van EUR 81.000. Dit blijkt uit de jaarrekening die is aangeboden aan de gemeenteraad.

In de begroting werd uitgegaan van een negatief saldo van EUR
1.214.000, dat zou worden gedekt uit de algemene reserve. Met het positieve resultaat is dit nu niet meer nodig. De stelposten ((EUR
2.670.000) en een woningbouwsubsidie van de Regio Twente (EUR 320.000) die in 2007 nog niet konden worden gerealiseerd, zijn pas in het najaar beschikbaar gesteld, waardoor besteding niet mogelijk was. Het betreft onder meer sportinvesteringen en de projecten Oud Oldenzaal en Historisch Centrum Twente. Het college stelt de gemeenteraad voor deze gelden te reserveren voor het oorspronkelijke doel.

De jaarrekening is dit jaar een maand eerder gereed dan gebruikelijk. Dit is te danken aan het feit dat de gemeente de financieel administratieve processen op orde heeft en gedurende het boekjaar anticipeert op het jaarwerk. De organisatie wordt hierdoor bij het vervaardigen van de jaarrekening minder geconfronteerd met financieel zoekwerk en financiële vraagtekens

Het college van B en W legt door middel van de jaarrekening jaarlijks verantwoording af aan de gemeenteraad over het gevoerde (financiële) beleid en beheer. De accountant heeft de jaarrekening gecontroleerd en een goedkeurende verklaring afgegeven voor de getrouwheid van baten en lasten van de gemeente Oldenzaal in 2007. Naast het getrouwheidsonderzoek, dient de accountant ook een rechtmatigheidonderzoek uit te voeren. Dit heeft te maken met het door de gemeente nakomen van de eigen regelgeving aan derden. Het Oldenzaalse college heeft voor het eerst ook een goedkeurende verklaring voor de financiële rechtmatigheid van de jaarrekening gekregen.

Openbare kennisgeving
De gemeenteraad van Oldenzaal zal op 29 mei 2008 beraadslagen over de programmarekening 2007. Hiertoe mag de raad niet eerder overgaan dan twee weken na de openbare kennisgeving dat de programmarekening voor een ieder ter inzage ligt en algemeen verkrijgbaar is gesteld. Sinds 14 mei liggen daarom de volgende stukken ter inzage:
- de programmarekening en het jaarverslag

- de accountantsverklaring

- het verslag van bevindingen van de accountant.

Deze stukken zijn algemeen verkrijgbaar. Hiervoor kunt u zich wenden tot de publieksbalie (telefoonnummer 0541-588133). De verschuldigde leges bedragen EUR 14,00.