Gemeente Oldenzaal


College stelt andere wijze afvalinzameling voor

gepubliceerd op : 16-5-2008

Het Oldenzaalse college van B en W stelt de gemeenteraad voor een ander systeem voor het inzamelen van gft- en restafval in te voeren. Aanleiding voor dit voorstel is het op 24 april 2008 unaniem door de gemeenteraad aangenomen Milieubeleidsplan 2008-2012, waarin `afval' één van de vier gemeentelijke speerpunten is.

Oldenzaal streeft naar het blijvend garanderen van de kwaliteit van het milieu. Voldoen aan wettelijke milieueisen is daarbij het uitgangspunt. Uit sorteeranalyses blijkt dat voor een aantal afvalgroepen in Oldenzaal nog niet wordt voldaan aan de LAP- (Landelijke Afvalstoffen-plan) doelstellingen. Dit betreft met name gft-afval.

In Oldenzaal wordt sinds 1992 gft- en restafval ingezameld door middel van duo-containers (laagbouw) en verzamelcontainers (hoogbouw). De huidige tegenvallende resultaten met betrekking tot de gescheiden afvalinzameling, milieueisen en de in het milieubeleidsplan vastgelegde visie, noodzaken de gemeente om de Oldenzaalse wijze van afvalinzameling opnieuw te bekijken. Een andere overweging is het feit dat de duo-containers sinds 1992 in gebruik zijn en steeds meer mankementen vertonen. De inzamelwagens zijn inmiddels economisch en technisch afgeschreven en Oldenzaal is een van de weinige gemeenten die nog op deze wijze afval inzamelt. In stand houden van het huidige systeem betekent dat Twente Milieu voor Oldenzaal extra kosten zou moeten maken aan investeringen in nieuw materiaal, hetgeen aan de gemeente zou worden doorberekend.

Het huidige inzamelingssysteem is relatief duur in vergelijking met een alternerend systeem, het om de week aanbieden van gft- of restafval in aparte containers. Bij een alternerend systeem dalen de inzamelkosten met circa EUR 210.000. Daarnaast is er een kostenvoordeel van EUR 50.000 te verwachten doordat de afvalscheiding ten gunste van het gft-afval zal toenemen. Uit een vergelijkend onderzoek tussen een aantal Twentse gemeenten blijkt dat gemeenten met een alternerend systeem 10% minder gft-afval in het restafval hebben.

De mini-containers zijn volgens het college praktischer in het gebruik en bij de reiniging. Inwoners kunnen kiezen tussen containers van 140 of 240 liter. De minicontainers worden voorzien van een datachip. Hiermee is Oldenzaal voorbereid op invoering van een systeem waarbij containers automatisch worden herkend en gekoppeld aan de eigenaar. Het later handmatig inbouwen van de datachip betekent extra kosten.