Gemeente Den Haag

Haagse voorscholen voldoen aan kwaliteitseisen

De Onderwijsinspectie is tevreden over het aanbod en de kwaliteit van de Haagse Voorscholen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
Er is daarbij gekeken naar de manier waarop leidsters en leerkrachten omgaan met de kinderen, de wijze van lesgeven, personeel, huisvesting, toegankelijkheid, lestijden en ouderbetrokkenheid. Het onderzoek werd gehouden op initiatief van de G4 steden.

Wethouder Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): Voorscholen zijn ontzettend belangrijk, vooral voor kinderen met een taalachterstand. We zetten niet alleen in op toename van het aantal voorscholen maar ook op goede voorscholen. Met dit onderzoek houden we de vinger aan de pols. De komende tijd gaan we meer aandacht besteden aan de resultaten van de leerlingen die de voorschool volgen.

De Onderwijsinspectie, die samenwerkte met Tokin (Toezicht Kinderopvang), bekeek in Den Haag 49 voorscholen. Het onderzoeksrapport werd vandaag (15 mei 2008) aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma.

De gemeente Den Haag voert actief beleid om kinderen met een (dreigende) taalachterstand op de voorschool te krijgen. Dat geeft betere kansen voor kinderen als ze aan het basisonderwijs beginnen. Het aantal voorscholen is daarom uitgebreid evenals het aantal groepen bij peuterspeelzalen dat voorschoolprogrammas aanbiedt. Vanaf augustus gaan ook een aantal kinderdagverblijven met deze programmas werken. Eerder al werden de tarieven van de voorschool verlaagd. Ook kregen consultatiebureaus een sterkere rol in het doorverwijzen naar de voorschool.