Provincie Noord-Holland

Provinciaal fonds wil sporten voor alle kinderen mogelijk maken

16-5-2008

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot de oprichting van een Provinciaal Jeugdsportfonds. Met de instelling van dit fonds wil de provincie het mogelijk maken dat alle kinderen kunnen sporten in verenigingsverband.

Ook kinderen uit gezinnen met een minimuminkomen kunnen zich op deze manier op sportief gebied ontwikkelen. Voor de periode 2008 tot en met 2011 wordt 2.000.000,- gereserveerd voor het Jeugdsportfonds. Provinciale Staten zal 1 september definitief besluiten over de oprichting van het fonds.

Het Provinciaal Jeugdsportfonds heeft speciale aandacht voor kinderen met een beperking en jeugdige sporttalenten. Kinderen die in aanmerking komen voor het fonds zullen door intermediairs uit de sectoren onderwijs, sport en jeugdzorg worden voorgedragen. Dit zijn bijvoorbeeld leraren of artsen die signaleren dat een kind uit een gezin met een laag inkomen baat kan hebben bij sporten en vervolgens een aanvraag bij het Jeugdsportfonds voor het kind indienen.

Onlangs heeft de aftrap van de Agenda Jeugd plaatsgevonden. Provincie Noord-Holland wil hiermee zorgen voor gelijke kansen en een ontwikkelingsperspectief voor alle jeugd. Het Provinciaal Jeugdsportfonds sluit hierbij aan en wordt tevens ingesteld in het kader van het armoedebeleid. Sporten is gezond, geeft kinderen zelfvertrouwen en stimuleert sociale integratie.

Het Jeugdsportfonds is een verzameling van stichtingen verspreid over heel Nederland. Hoewel deze een eigen bestuur, lokale subsidiegevers en sponsors hebben, handelen ze wel allemaal volgens de richtlijnen van het Jeugdsportfonds Nederland. Dit is de overkoepelende organisatie en de coördinator van activiteiten van provinciale en lokale Jeugdsportfondsen. Gemeenten die een lokaal Jeugdsportfonds hebben, of gaan oprichten, kunnen zich aansluiten bij het Provinciaal Jeugdsportfonds en hiervoor tussen 2008 en 2011 een stimuleringspremie ontvangen. Na het besluit van Provinciale Staten zullen zij hierover geïnformeerd worden.

Bij instelling van het Provinciaal Jeugdsportfonds is het voornemen dat de uitvoering hiervan door Sportservice Noord-Holland wordt gedaan. Sportservice zal onder andere ondersteuning bieden aan lokale Jeugdsportfondsen, het bestuur van het provinciale fonds en verantwoordelijk zijn voor het opstellen van jaarplannen en de begroting. Vanaf september zal Sportservice Noord-Holland dan ook beginnen met activiteiten ter promotie van het Provinciaal Jeugdsportfonds.

Gedeputeerde Sascha Baggerman beschouwt het Provinciaal Jeugdsportfonds als een belangrijke ontwikkeling. Iedereen moet een kans krijgen te sporten. De ambitie is dat iedereen Noord-Hollands kampioen kan worden! aldus Sascha Baggerman.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arthur Raphet Meeng, telefoon: 023 5 14 38 36 / 06 18 30 60 92.

Arthur Raphet Meeng