Provincie Groningen

Uitreiking 220-ste energiebox in Reiderland 16 mei 2008

Donderdag 15 mei hebben gedeputeerde energie Rudi Slager en wethouder sociale zaken Hendrik van der Ham van de gemeente Reiderland de 220-ste energiebox overhandigd aan mevrouw Noor in Beerta. De gemeente Reiderland heeft als eerste Groninger gemeente haar doel gehaald, namelijk om het aantal van 220 boxen die de gemeente heeft uit te reiken aan inwoners in de gemeente met een laag inkomen. In de doos zitten een waterbesparende douchekop, folie voor achter de radiator, tochtstrips, twee 8 en 11 watt spaarlampen, vier stickerverklikkers, een stekkerdoos met schakelaar om de standby-stand van toestellen uit te schakelen en een formulier met elf bespaartips.

Inhoud energiebox Uitreiking 220-ste energiebox

Met het project Energie Beter willen de provincie en gemeenten inwoners in de provincie Groningen met een laag inkomen ondersteunen bij het besparen van energie. Op aanvraag voorzien Energie Beter-adviseurs inwoners van een energiebox en van besparingsadvies. Mensen kunnen door besparingsmaatregelen en energiebesparend gedrag hun wooncomfort verhogen en hun energiekosten verlagen met gemiddeld EUR 150,- per jaar. Voor deelnemers die het materiaal en het advies optimaal benutten kan de besparing zelfs oplopen tot EUR 280,- per jaar. De Energie Beter adviseurs geven vooral tips over verwarming, watergebruik, elektrische apparaten, vocht en ventilatie in de woning.

Het project Energie Beter geeft winst op drie fronten: het is goed voor het milieu, goed voor de portemonnee van mensen met een laag inkomen, én goed voor de werkgelegenheid. Inmiddels hebben 13 van de langdurig werkzoekenden die speciaal voor dit project zijn opgeleid tot energieadviseur een nieuwe baan gevonden.

Gezinnen en ouderen, maar ook studenten en kleine ondernemers met een laag inkomen kunnen een bespaarbox en energieadvies aanvragen. Zij kunnen zich aanmelden met de bon uit de folder of via de website www.energiebeter.nl. Voor vragen kan men bellen met het centrale telefoonnummer 050 544 61 45.

Energie Beter is een initiatief van de provincie Groningen, alle Groninger gemeenten en het Energieconvenant Groningen, in samenwerking met woningcorporaties, GGD, Milieufederatie, locale organisaties en Essent. Het project is op 1 oktober 2007 gestart en loopt tot eind juni 2008.

16 mei 2008