Zorgverzekeraars Nederland

Oosterhout, 16 mei 2008

ZN Logo

Werken aan gezamenlijke oplossing tekort kraamverzorgenden

In diverse gebieden in Nederland is in relatief korte tijd een tekort aan kraamverzorgenden ontstaan De consequentie kan zijn dat er, zeker in de zomer, minder uren kraamzorg geleverd kunnen worden dan in eerste instantie is geïndiceerd. Betrokken partijen - kraamzorginstellingen, verloskundigen, kraamverzorgenden en zorgverzekeraars - hebben afgesproken dat alles in het werk zal worden gesteld om zoveel mogelijk de noodzakelijke kraamzorguren en de assistentie bij de bevalling te leveren.

Kraamcentra werkzaam in de gebieden met tekorten verdelen het aantal uren kraamzorg in principe zo goed mogelijk over alle gezinnen Hierbij wordt rekening gehouden met de medische situatie. Op deze wijze wordt voorkomen dat sommige gezinnen helemaal geen kraamzorg krijgen. Getracht wordt in ieder geval het wettelijk minimum van 24 uur in acht te nemen.

Alle betrokken partijen zijn zich bewust van de ernst van de situatie en er wordt op dit moment gewerkt aan oplossingen om te voorkomen dat deze situatie voortduurt. Het imago van het beroep kraamverzorgende moet worden verbeterd, investeringen in scholing en opleiding zijn noodzakelijk en het aantrekkelijker maken van het beroep van kraamverzorgende is van groot belang.

Het extra geld (EUR 34 miljoen) voor de kraamzorg dat het kabinet structureel heeft uitgetrokken voor extra uren wordt door het tekort aan kraamverzorgenden op dit moment niet volledig besteed. Derhalve zal de minister van VWS worden verzocht een maatregel te nemen om in ieder geval een gedeelte van het bedrag te behouden voor de kraamzorg en aan te wenden voor bovengenoemde oplossingsrichtingen.

Bron

Dit is een gezamenlijk persbericht van Actiz, BTN, KNOV, NBVK, Sting en ZN