CPNB


Persbericht 16-5-2008
De Nationale Voorleesdagen 2009, 21 t/m 31 januari Anton kan toveren gekozen tot Prentenboek van het Jaar

Anton kan toveren van Ole Könnecke is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar. Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2007 verschenen.

In totaal selecteerde de jury tien titels voor peuters en kleuters. Deze boeken staan centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2009 (van woensdag 21 januari t/m zaterdag 31 januari). Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met de peuter en verwerking in hun spel na het voorlezen.

Anton kan toveren (uitgeverij Gottmer) verscheen in 2007 en is het tweede prentenboek in Nederlandse vertaling van de Duitse Ole Könnecke (Sweden, 1961). In 2006 verscheen ook een prentenboek over Anton, getiteld Anton en de meisjes.

De Nationale Voorleesdagen 2009 - van woensdagochtend 21 januari t/m zaterdag 31 januari - start met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 21 januari. Deze elfdaagse campagne is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB en vindt in 2009 voor de zesde keer plaats.

De 10 titels voor De Nationale Voorleesdagen 2009 zijn (alfabetisch, op auteursnaam):

* Welterusten Dikkie Dik van Jet Boeke (uitgeverij Gottmer)
* Muis in het ziekenhuis van Lucy Cousins (uitgeverij Leopold)
* Eén muisje kan geen optocht zijn van Lida Dijkstra (uitgeverij Gottmer)

* Broertjes van Mylo Freeman (uitgeverij Maopé)
* Balotje op vakantie van Yvonne Jagtenberg (uitgeverij Leopold)
* De Lamboeroe van Diana Kimpton (uitgeverij De Vries-Brouwers)
* Anton kan toveren van Ole Könnecke (uitgeverij Gottmer)
* Aankleden met Fien en Milo van Pauline Oud (uitgeverij Clavis)
* Mijn trui van Audrey Poussier (uitgeverij Van Goor)
* Waar is papa van Marianne Witvliet (uitgeverij Mozaïek Junior)