CPNB


Persbericht 15-5-2008
Bekendmaking en uitreiking in Rijksmuseum
Drie kanshebbers Gouden Penseel 2008

Sinterklaas van Charlotte Dematons, Letterdromen met Do van Harriët van Reek en Mejuffrouw Muis en haar heerlijke huis van Marije Tolman maken kans op het Gouden Penseel 2008, de prijs voor het mooist geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar.

De eend, de dood en de tulp van Wolf Erlbruch, Mijnheer Eekhoorn en de eerste sneeuw van Sebastian Meschenmoser en Mijn trui van Audrey Poussier maken kans op een Zilveren Penseel of eervolle vermelding, de Vlag en Wimpel.

Welk boek welke bekroning ten deel valt, wordt op donderdag 29 mei bekendgemaakt in het Rijksmuseum te Amsterdam, als daar onder het oog van de oude meesters de prijzen worden uitgereikt.

In de Kinderboekenweek zal het Rijksmuseum een presentatie wijden aan illustraties uit de zes boeken die de Penseeljury dit jaar heeft uitgekozen ter bekroning. Deze samenwerking met het Rijksmuseum is nieuw. Met deze alliantie willen het Rijksmuseum en de CPNB de belangrijke relatie tussen beeldcultuur en het geïllustreerde kinderboek extra benadrukken en glans geven. De afgelopen drie jaar vond een samenwerking met het Centraal Museum Utrecht plaats.

De Penselen en de Griffels zijn de prijzen van de Kinderboekenweek, die dit jaar wordt gehouden van 1 t/m 11 oktober. Op 2 juni wordt bekend welke boeken een Zilveren Griffel 2008 krijgen, de prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar.

De Penselen worden jaarlijks door de Stichting CPNB toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury.

De keuze van de Penseeljury 2008 (alfabetisch):
1. Sinterklaas, Charlotte Dematons (Lemniscaat)
2. De eend, de dood en de tulp, Wolf Erlbruch (Querido)
3. Letterdromen met Do, Harriët van Reek (Querido)
4. Mejuffrouw Muis en haar heerlijke huis, Marije Tolman (Lemniscaat)
5. Mijnheer Eekhoorn en de eerste sneeuw, Sebastian Meschenmoser (Hoogland & Van Klaveren)

6. Mijn trui, Audrey Poussier (Van Goor)