Gemeente Baarn

Reclamemast op sportpark langs A1

Het Baarnse bedrijf Nijhof Bouw- en Woonwaren wil een reclamemast bouwen op een perceel grond van Sportpark Ter Eem, gericht op de rijksweg A1. Het bestemmingsplan geeft die mogelijkheid, mits de mast niet hoger is dan 12 meter en reclameuitingen op de mast de 12 vierkante meter niet overschrijden. Omdat het perceel eigendom is van de gemeente kan zij de huuropbrengst van de reclamemast, zon 25.000 euro per jaar, inzetten om de bezuinigingen op het sportpark te verminderen. Op die manier worden stijgende huurkosten van sportvelden voor sportverenigingen gedrukt. Nijhof Bouw- en Wonen zal voor de bouw van de mast een vergunning aanvragen bij de gemeente. Hiervoor wordt de gebruikelijke procedure gevolgd.

De gemeente heeft afgelopen tijd de verhuur van grond ten behoeve van een reclamemast aanbesteed. Van de benaderde bedrijven bleek Nijhof Bouw- en Woonwaren als enige de mast te willen bouwen binnen de bepalingen van het bestemmingsplan. De andere bedrijven vonden de toegestane afmetingen voor een reclamemast te klein.

Initiatief gemeente
De gemeente heeft het initiatief genomen om de huur van de grond waar een reclamemast kan komen, aan te besteden. Dat heeft de gemeente gedaan omdat er nog geen zelfstandige exploitatiestichting is van veldsportverenigingen op Sportpark Ter Eem die de aanbesteding zelf ter hand zou kunnen nemen. De gemeente vindt het echter belangrijk die zaak niet te vertragen, omdat er mogelijke inkomsten mee gemoeid zijn die ten goede komen aan de verenigingen op het sportpark die getroffen worden door een bezuinigingsopdracht van het bezuinigingstraject `Keuzes Maken'.

Inkomsten
In verband met een bezuinigingsopdracht op Sportpark Ter Eem, is de gemeente samen met sportverenigingen op zoek naar manieren om de inkomsten van het park ter verhogen. Eén van die manieren is een gefaseerde verhoging van de veldhuren voor sportverenigingen. De eerste verhoging is begin 2008 al ingegaan. Realisatie van een reclamemast betekent echter extra inkomsten, waardoor een deel van de nog geplande verhogingen tussen 2009 en 2012 kan vervallen.