Gemeente Deventer

Deventer steeds veiliger

Het aantal misdrijven in Deventer daalt. Dat blijkt uit de jaarlijkse voortgangsrapportage over de veiligheid. In 2007 is het aantal misdrijven met 6% gedaald ten opzichte van 2006 en zelfs met 12% ten opzichte van 2004. Ook het veiligheidsgevoel is fors toegenomen. In 2004 voelde 30% van de inwoners zich wel eens onveilig. Dit cijfer is gedaald naar 20%. Daarmee is Deventer op Hengelo(OV) en Emmen na van de 50 grootste steden van het land de stad met het laagste percentage!

Betere samenwerking
Als mogelijke oorzaken voor de dalingen worden gezocht in een verbeterde samenwerking met burgers en ondernemers bij de uitvoering van het veiligheidsbeleid. Er wordt goed geluisterd naar de wensen vanuit de samenleving. Hierdoor worden toezichthouders en politie beter ingezet. Verder lijkt de aanpak van veelplegers effectief.

Misdrijven in cijfers
Jaarlijks stelt het college van burgemeester en wethouders de voortgang van het veiligheidsbeleid vast. Naast cijfermatige ontwikkelingen worden ook de belangrijkste ontwikkelingen van het veiligheidsbeleid gevolgd.
Van vrijwel alle delicten kan worden gezegd dat die in 2007 minder zijn voorgekomen dan het jaar daarvoor. Helaas is wel het aantal woninginbraken toegenomen. In cijfers:

2006 2007
Auto-inbraken 930 835
Fietsendiefstal 1051 980
Woninginbraken 418 438
Mishandeling 519 476
Winkeldiefstal 321 301
Bedrijfsinbraken 370 344
Vernieling 1553 1519

Voor wat de criminaliteit neemt Deventer in vergelijk met de 50 grootste steden in Nederland een middenpositie in.

We voelen ons veiliger
In bijna alle wijken in Deventer voelt men zich veiliger. Ook de vraag aan burgers of delicten naar hun mening minder vaak voorkomen dat enkele jaren geleden wordt bevestigend beantwoord. De wijk Keizerslanden is de uitzondering op deze forse daling. Daar stegen de cijfers. Deze stijging kan zijn veroorzaakt doordat tijdens de meting de wijk werd geteisterd door een reeks autobranden. Het college vindt dat Deventer met deze cijfers op de goede weg is en dat er geen aanleiding bestaat de prioriteiten en de activiteiten ingrijpend te wijzigen.

Veilig wonen
In 2007 zijn voor ruim 600 woningen certificaten afgegeven omdat zij voldoen aan het keurmerk veilig wonen. in totaal voldoen in Deventer 8050 woningen aan dit keurmerk. Dit kan mede van invloed zijn op het feit dat Deventer van de 50 grootste steden in Nederland de tiende plek inneemt als het gaat om het deel van de bevolking dat aangeeft in een problematische woonomgeving te wonen.

Onze veiligheid in de toekomst
De gemeente krijgt steeds meer instrumenten ter beschikking om de criminaliteit aan te pakken. Eind dit jaar wordt het besluit genomen of Deventer overgaat tot de invoering van de bestuurlijke boete. Vanaf
1 september treedt naar verwachting de mogelijkheid in werking dat de burgemeester mensen tijdelijk een huisverbod wegens huiselijk geweld kan opleggen.
Dit jaar volgt ook een voorstel om toezicht en handhaving en de beschikbare capaciteit beter op elkaar af te stemmen.

Publicatiedatum: 16-5-2008
veilig

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 15 mei 2008