Gemeente Deventer

Toepassing van BIBOB uitgebreid

Het in 2005 ingevoerde beleid `BIBOB', waarmee ondernemers met criminele bedoelingen geweerd moeten worden, wordt aangepast. De toepassing van de BIBO wordt uitgebreid met speelautomatenhallen. Incidenteel worden ook bouw- en milieuvergunningen met BIBOB in de hand beoordeeld, maar alleen als daar reden toe is. Ook wordt extra expertise ingeschakeld.

Dat stellen burgemeester en wethouders voor aan de raad.

Om ongewenst ondernemerschap tegen te gaan is er sinds juni 2003 de Wet BIBOB (Wet bevordering integriteitbeoordelingen door het openbaar bestuur). Deze Wet biedt gemeenten de mogelijkheid ondernemers met een criminele achtergrond te weren. In Deventer is op 1 juni 2005 de "BIBOB beleidslijn Deventer" in werking getreden. Daarin staat dat de BIBOB zich vooral richt op de vergunningverlening voor horecabedrijven, coffeeshops en seksinrichtingen.

Evaluatie
De invoering van de beleidslijn BIBOB is een groeimodel. Met de nieuwe wetgeving moest in het land ervaring worden opgedaan. Na bijna drie jaar BIBOB in Deventer is de toepassing ervan geëvalueerd. Op basis daarvan zijn uitgangspunten opgesteld voor de toekomst van BIBOB in Deventer.

Aanpassingen
De toepassing van de BIBOB wordt uitgebreid naar speelautomatenhallen en incidenteel toegepast op bouw- en milieuvergunningen. Maar alleen als hiertoe op basis van informatie van politie of justitie een sterke aanwijzing is.

Bij aanvragen van horecabedrijven wordt een BIBOB toegepast wanneer na de behandeling van de aanvraag vragen blijven bestaan over bijvoorbeeld de bedrijfsstructuur, de financiering of in de persoon gelegen omstandigheden. Dat is ook nu al het geval.

Regionaal steunpunt
Het college wil het regionaal Steunpunt BIBOB Twente in huren ter ondersteuning bij de uitvoering van de beleidslijn BIBOB. Daarmee wordt de nodige extra expertise in huis gehaald. Het college meent hiermee nog effectiever gebruik te kunnen maken van het BIBOB-instrumentarium. Daarmee wordt beoogd de rotte appels te weren en de goedwillende ondernemer administratief zo min mogelijk te belasten.

Publicatiedatum: 16-5-2008
speelautomaat

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 15 mei 2008