Gemeente Deventer

vastgesteld

Uitvoeringsprogramma Waterplan Deventer 2008 vastgesteld

De uitvoeringsplannen voor het Waterplan Deventer 2008 zijn door het college vastgesteld. Onderdeel van de plannen om een betere waterkwaliteit te verkrijgen zijn het baggeren van de woonschepenhaven en het aansluiten van de woonboten op de riolering.

De plannen vloeien voort uit het Gemeentelijk Rioleringsplan en het Waterplan Deventer 2007-2010 dat in januari 2007 al door het college is vastgesteld. Hetzelfde plan is ook vastgesteld door de waterschappen Groot Salland, Rijn&IJssel en Veluwe. Ook Vitens is medeopsteller van het Waterplan Deventer. Doel van de maatregelen is het tegengaan van wateroverlast door extreme regenval, verdroging van de grond bij zeer droge perioden en het verbeteren van de waterkwaliteit.

Op dit moment wordt onderzocht hoeveel capaciteit van vijvers, sloten en infiltratiegebieden nodig is om hevige regenbuien goed te kunnen verwerken. Een ander project voor komend jaar is het verder opknappen van het drinkwaterwingebied bij de watertoren. Het gaat daarbij om het aanpassen van de beplanting en een aantal paden in het plantsoen alsmede de aanleg van een watergerelateerde speelplaats. Ook in het landelijk gebied worden allerlei maatregelen uitgevoerd.

De inrichting van de Zandwetering verfraait het huidige landschap en maakt het beter toegankelijk voor bewoners, wandelaars en fietsers. Ook gaat de Zandwetering meer kansen bieden voor natuurontwikkeling. In het gebied van de Schipbeek worden vistrappen gebouwd en wordt het gebied natuurvriendelijk ingericht. Aan de Zandwetering tussen de Boxbergerweg en de Randerstraat wordt dit jaar gewerkt aan het veranderen van de dwarsprofielen van de wetering en het aanleggen van drie waterbergingsgebieden. Deze ruimte is zo veel mogelijk gezocht in de bermen direct bij de Zandwetering, in groenzones en in beschikbare landbouwgrond.

Omwonenden van de werkzaamheden worden door de gemeente voortijdig ingelicht over mogelijke gevolgen. Het Waterplan Deventer loopt nog tot en met 2010.

Publicatiedatum: 16-5-2008
zwemmen in de IJssel

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 15 mei 2008