Ministerie van Financiën

Consultatie introductie premiepensioeninstelling

nieuwsbericht | 16-05-2008 | Directie Voorlichting

De ministers Donner en Bos hebben in een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer op 12 maart 2008 aangegeven dat ten aanzien van de introductie van een algemene pensioeninstelling (API) drie fasen worden onderscheiden. In de eerste fase komt er een instelling voor de uitvoering van zogenaamde Defined Contribution-regelingen.

Ter invulling van de eerste fase is op ambtelijk niveau een voorstel ontwikkeld voor de introductie van een premiepensioeninstelling (PPI). Dit voorstel wordt nu ter consultatie aan de betrokken partijen voorgelegd. De consultatie van dit voorstel kan leiden tot bijstelling. Pas na afloop van de consultatieronde zal het voorstel in het kabinet aan de orde komen.

Belanghebbenden kunnen tot 13 juni 2008 reageren op de consultatie.

Europese ontwikkelingen

Met de PPI wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van marktpartijen om in te kunnen spelen op recente ontwikkelingen binnen de Europese Unie op het gebied van de uitvoering van pensioenregelingen. Vooral in de ons omringende landen neemt het belang van zogeheten Defined Contribution -regelingen toe. Bovendien is er sprake van een toenemende behoefte bij multinationale ondernemingen om vanuit één vestigingsplaats alle werknemers van een pensioenuitkering te voorzien. Nederland behoudt en verstevigt met de PPI zijn uitstekende reputatie als pensioenland.. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan één van de topprioriteiten van Holland Financial Centre (HFC).

In het voorstel legt de PPI zich uitsluitend toe op zogeheten zuivere premieregelingen. Deze regelingen kenmerken zich door het ontbreken van enig verzekeringstechnisch risico. De PPI bouwt het pensioenvermogen op en belegt dit vermogen op een prudente en professionele wijze. Wanneer het opgebouwde pensioenvermogen als een levenslange annuiteit zal worden uitgekeerd, zal de PPI de overdracht van het pensioenvermogen laten verzorgen door een erkende verzekeraar.

De PPI is onder dezelfde voorwaarden vrijgesteld van de vennootschaps belasting als pensioenfondsen. Doordat bovendien de minimumeisen van de Europese richtlijn pensioenfondsen (IORP) voor de PPI gelden, is de PPI een relatief eenvoudig vehikel dat efficiënt en transparant op de Europese markt kan opereren.

Meer informatie


* Consultatie introductie premiepensioeninstelling