Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 16 mei 2008








Persbericht


College De Wolden biedt Kadernota 2009 aan en spreekt ambities uit

Het college van B&W van de gemeente De Wolden heeft de Kadernota 2009 aangeboden aan de gemeenteraad. Hierbij vraagt het college aan de raad om de kaders voor de programmabegroting 2009 te benoemen. Ook spreekt zij haar ambities voor de toekomst uit. De Kadernota laat een nagenoeg sluitend meerjarenperspectief 2009-2012 zien.


Ambities

Het college wil nog in de lopende collegeperiode een start maken met het vertaling van de Toekomstvisie 2005-2020. Als speerpunten is gekozen voor:
. Het ontwikkelen van dorpsvisies
. Het op een hoger niveau brengen van het wegenonderhoud
. Het geven van een extra stimulans aan economisch beleid
. De ingezette ontwikkeling van brede scholen doorzetten
. De (elektronische) dienstverlening aan burgers een kwaliteitsimpuls geven
. Doorgaan met de versterking van de kwaliteit van de organisatie en de nieuwe rollen die daarbij horen

Het college stelt voor om een aanzienlijk deel van de beschikbare incidentele ruimte in te zetten om deze ambities te realiseren en van concrete plannen te voorzien. Daarvoor wordt een programmamanager aangesteld voor het ontwikkelen van de dorpsvisies en een programmamanager voor het economisch beleid.

Structureel beeld
Het financiële beeld van de Kadernota sluit in grote lijnen aan op de begroting 2008. Dit betekent dat de gemeente haar financiën op orde heeft en de uitvoering van het collegeprogramma financieel geheel is afgedekt. Er is echter weinig financiële ruimte voor het ontwikkelen van nieuw structureel beleid. Een aantal belangrijke punten is al wel opgepakt. Voorbeelden hiervan zijn de inventarisatie van de woningbouwproductie, de sportnota, het onderzoek naar de beheersvormen van buitensportaccommodaties en de regie op het proces Brede School Zuidwolde.

Het college stelt de raad voor om de structureel gereserveerde gelden voor de uitvoering van het 'Bestuursakkoord 2007' tussen het Rijk en de gemeenten nu al gedeeltelijk in te zetten op die beleidsterreinen, waarvoor concrete plannen zijn uitgewerkt. Het gaat hier onder andere over zaken op het gebied van openbare orde en veiligheid, dienstverlening aan de burger en jeugdbeleid. Ook betreft het de inzet van middelen op het gebied van schuldhulpverlening en armoedebestrijding. Het overige deel van de middelen kan gereserveerd worden voor onder andere planvorming voor het Centrum voor Jeugd en Gezin en het Elektronisch Kinddossier.

Incidenteel bedrag
De verwachting is dat er over de jaren 2008 tot en met 2012 in totaal drie miljoen euro incidenteel geld overblijft. Van het rekeningsoverschot 2007 resteert nog ongeveer

E 1,6 miljoen. De financiële positie van de gemeente is van dien aard dat het college het verantwoord vindt incidentele middelen beschikbaar te stellen om 'gas te geven' bij enkele projecten en speerpunten die een directe relatie hebben met de uitvoering van de Toekomstvisie.


Meer informatie

Op maandag 12 en donderdag 19 juni aanstaande behandelt de gemeenteraad de Kadernota. Vooraf vindt hierover op woensdag 28 mei een bijeenkomst tussen de raad en de Verenigingen voor Dorpsbelangen plaats.
De 'Kadernota 2009' is vanaf 21 mei in te zien in het gemeentehuis en bij de bibliotheken in de gemeente. Ook is het document na te lezen op www.dewolden.nl.