Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa bekijkt herziening BSE-controleprogramma (16/05/08)

Sinds 2001 moeten alle EU-lidstaten bij runderen diagnosetests uitvoeren ter bestrijding van BSE. Deze maatregelen blijken doeltreffend te zijn: het aantal BSE-gevallen vertoont een dalende trend, vooral in de lidstaten van de voormalige EU-15.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels interpelleerde de Europese Commissie over een mogelijke herziening van het BSE-controleprogramma: "Controles zijn noodzakelijk maar betekenen ook een zware financiële last voor de lidstaten. Gezien het succes van de bestaande maatregelen moet het mogelijk zijn om op basis van een nieuwe risicoanalyse het aantal controles te verminderen. De garantie van eenzelfde bescherming van de volks- en dierengezondheid staat daarbij uiteraard centraal."

N-VA Kamerlid Flor Van Noppen stelde hierover ook een vraag aan minister Laruelle: "De kost voor de 364.794 controles die in 2006 in België werden uitgevoerd, bedraagt 15 miljoen euro, wat neerkomt op 10% van het jaarbudget van het Federale Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV). Dat is veel als men weet dat in 2006 slechts 2 positieve gevallen vastgesteld werden en in 2007 geen enkel."

Uit het antwoord van Europees Commissaris voor Volksgezondheid Vassiliou blijkt dat een versoepeling weldra mogelijk wordt. De Commissie werkt aan een herziening van Bijlage 3 van verordening 999/2001. In dit kader stelde het Permanent Comité voor de voedselketen en diergezondheid een aantal criteria voor waaraan lidstaten die hun controleprogramma willen herzien moeten voldoen. Daarnaast zal de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA tegen juni 2008 de impact van een herziening op de volks- en diergezondheid beoordelen. Onder voorbehoud van dit advies, kunnen geïnteresseerde lidstaten vanaf juli 2008 een aanvraag tot herziening van hun BSE-controleprogramma indienen.

Frieda Brepoels en Flor Van Noppen roepen de federale regering op gebruik te maken van deze mogelijkheid tot versoepeling: "Dankzij deze herziening kunnen aandacht en middelen worden ingezet op andere maatregelen inzake voedselfraude en hormonenmisdrijven, die minstens even noodzakelijk zijn voor de veiligheid van de voedselketen. Gezondheidsrisico"s moeten daarbij uiteraard worden uitgesloten."

Ter info:

* BSE, ook wel gekkekoeienziekte genoemd, staat voor Boviene Spongiforme Encephalopathie. Door het eten van besmet vlees kan bij mensen de ongeneeslijke ziekte Creutzfeldt-Jakob optreden. Om BSE uit te roeien werden Europese matregelen genomen. Volgens verordening 999/2001 houdende vaststelling van voorschriften inzake preventie, bestrijding en uitroeiing van bepaalde overdraagbare spongiforme encefalopathieën moeten snelle diagnosetests worden uitgevoerd op alle runderen van meer dan 30 maand oud die met het oog op menselijke consumptie worden geslacht en op risicorunderen van meer dan 24 maand die sterven of geslacht worden als noodmaatregelen. Cf.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32001R 0999:NL:HTML

* Cf.
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+W Q+E-2008-1239+0+DOC+XML+V0//NL&language=NL

Auteur:
Frieda Brepoels, Europees parlementslid N-VA
Flor Van Noppen, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be