Gemeente Barneveld


Community Art-project voor schoolplein PrO De Meerwaarde

BARNEVELD, 15 mei 2008

In de maand mei 2008 wordt een bijzonder project uitgevoerd in de gemeente Barneveld: leerlingen van PrO De Meerwaarde aan de Jonkersweg
1 gaan aan het werk met beeldend kunstenaar Julia Borsboom, leerkrachten en (medewerkers van) de milieustraat Otelaar om het troosteloze plein van de school op te knappen met zelfgemaakte meubelstukken van afvalmaterialen afkomstig van milieustraat Otelaar.

Community Art is de noemer waaronder de activiteit plaatsvindt. Het idee is ontstaan door de troosteloze aanblik van het schoolplein. Veel leerlingen wilden graag iets om op te zitten, een fleuriger aanblik en een schuilgelegenheid. Omdat de huisvesting voor 'nood' is, is er geen financiële mogelijkheid om het op te laten knappen. Na overleg met de gemeente Barneveld is het idee ontstaan om er een project van te maken, samen met de leerlingen. Julia Borsboom is direct met de leerkrachten aan de slag gegaan om een plan te maken.

Het doel is om de leerlingen samen te laten werken in een gemeenschappelijk project met een duurzaam eindresultaat waar iedere deelnemer trots op kan zijn. Het samenwerken bevordert de onderlinge betrokkenheid bij de schoolomgeving. Door gebruik te maken van afvalmaterialen worden leerlingen zich bewuster van alles wat wordt weggegooid terwijl het nog prima bruikbaar materiaal kan zijn. Door samen te werken met een beeldend kunstenaar en zo met cultuur in aanraking te komen, geeft dit project ook weer een meerwaarde aan de leerlingen.

Afgelopen woensdag zijn de leerlingen gestart met de eerste fase van het plan. De leerlingen hebben een bezoek gebracht aan Milieustraat Otelaar waar naar geschikte materialen is gezocht. De komende vijf weken wordt er hard getimmerd, gezaagd en gelast. Nog voor het einde van dit schooljaar ziet het schoolplein er waarschijnlijk heel anders uit: zelfgemaakte zitmeubels, afdakjes, plantenbakken en afvalbakken vrolijken het schoolplein op. Natuurlijk wordt de opening te zijner tijd een feestelijke gebeurtenis.
Mutatiedatum 16/05/2008