Dr. Piet van Hasselt is op 31 augustus 2008 overleden, zie http://www.mensenlinq.nl/overlijdensberichten/dr-piet-van-hasselt-4588604 (Red. Nieuwsbank)
Gemeente Winterswijk


Koninklijke onderscheiding voor artsenechtpaar Van Hasselt

15 mei 2008

Winterswijk ­ Op vrijdag 16 mei reikt burgemeester Thijs van Beem een koninklijke onderscheiding uit aan de heer Piet Van Hasselt en zijn echtgenote Mieke Van Hasselt-Geurts. Beiden worden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor het vele werk dat zij hebben gedaan voor de Christian Blind Mission International. Het echtpaar heeft in vele ontwikkelingslanden Keel- Neus-Oor- klinieken opgezet en KNO-artsen en lokale gezondheidsmedewerkers opgeleid. Dankzij hun inzet hebben vele mensen in ontwikkelingslanden toegang tot medische zorg gekregen. Het echtpaar Van Hasselt heeft vele jaren in Winterswijk gewoond en gewerkt. De uitreiking van de onderscheiding vindt plaats in Nijmegen in verband met de gezondheidstoestand van de heer Van Hasselt.

De heer Piet van Hasselt (63) is na zijn studie psychologie 12 jaar werkzaam geweest als wetenschappelijk (hoofd)medewerker aan het Laboratorium van Algemene Neurofysiologie van de Medische Faculteit van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij promoveerde cum laude. In de periode 1972-1977 deed meneer de studie geneeskunde en specialiseerde zich in de Keel-Neus-Oorheelkunde van 1978 tot 1982. Van 1982 tot 1986 was hij werkzaam als KNO-arts in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Van 1987 tot juli 1994 had meneer een KNO-praktijk in Vreden (Duitsland) en in het Maria-Hilfziekenhuis in Stadtlohn (Duitsland). In augustus en september was hij waarnemend KNO-arts in het King Khaled Military City Hospital in Hafr-Al-Batin (Saoedi Arabië). In november en december van datzelfde jaar was meneer waarnemend KNO-arts in het SKB in Winterswijk. Mevrouw Mieke van Hasselt-Geurts (62) behaalde na haar opleiding tot verpleegkundige in het St. Annaziekenhuis in Oss (1964-1967) haar kraamaantekening in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Mevrouw werkte hier vervolgens als nachthoofd van 1968 tot 1969. Na een aantal verpleegkundige functies was zij van 1982 tot 1986 werkzaam als KNO-assistent op de KNO-buitenpoli's van het SKB in Winterswijk. Van 1987 tot 1994 was mevrouw werkzaam als manager en audiometrist in de KNO praktijk van haar echtgenoot in Vreden (Duitsland).

Christian Blind Mission International
Vanaf april 1995 zijn de heer en mevrouw Van Hasselt beiden actief bij de Christian Blind Mission International. Hier leggen zij zich toe op het opzetten van een KNO-kliniek, opleiden van lokale gezondheidswerkers en het opzetten en begeleiden van 'Preventie van doofheid en Slechthorendheid'-programma's. In Botswana heeft het echtpaar in een korte tijd een zeer goed lopende KNO-praktijk gerealiseerd met een goed functionerende en uitgeruste polikliniek en OK-complex. De heer Van Hasselt heeft KNO-artsen in opleiding operatieve vaardigheden aangeleerd en twee andere artsen opgeleid in de oorchirurgie. Inmiddels heeft het echtpaar projecten en klinieken opgezet en begeleid in Botswana, Malawi, Zambia, Madagaskar, Ethiopië, Haïti, Bolivia en Paraguay. Het aantal landen breidt zich nog steeds uit. Doofheid en slechthorendheid komt veel voor maar is een onderkend probleem in ontwikkelingslanden. In de landen waar het echtpaar gewerkt heeft waren de kennis en middelen niet aanwezig om mensen te onderzoeken en te opereren.

Onderwijsmateriaal ontwikkelen en promoten
Een ander belangrijk aspect van het werk van de heer Van Hasselt betreft het ontwikkelen en promoten van onderwijsmateriaal op verschillende niveaus in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève. Daarnaast ontwikkelde hij oordruppels voor het behandelen van chronische looporen en maakte epidemiologische studies van het voorkomen en van de oorzaken van slechthorendheid in ontwikkelingslanden om tot een juiste aanpak van preventie te komen. Ook dit doet meneer in samenwerking met de WHO. Meneer Van Hasselt heeft daarnaast vele publicatie over dit onderwerp op zijn naam staan. Mevrouw Van Hasselt heeft haar man altijd bijgestaan in zijn werk. Zij assisteerde bij het opzetten en begeleiden van de klinieken, het doen van ooroperaties en het geven van onderwijs in oorziekten en oorchirurgie aan lokale medewerkers en verpleegkundigen. Ook assisteert mevrouw bij het spreekuur, neemt gehoortesten af en organiseert poli- en projectbezoeken. Ook was zij jarenlang lid van het managementcomité van de dovenschool in Ramotswana. Daarnaast zorgt mevrouw voor kleren en schoenen van kinderen waarvan de ouders die niet kunnen betalen en zorgt zij voor weeskinderen met HIV/aids die extra zorg nodig hebben. Al deze werkzaamheden doet de heer Van Hasselt tegen een beperkt honorarium en mevrouw Van Hasselt als vrijwilliger.