Gemeente Dordrecht


Dordrecht, 16 mei 2008

Persbericht

Leurboten niet vergunbaar

De Raad van State heeft de nieuwe milieuvergunning van het bunkerstation Slurink-Zwaans vernietigd op het onderdeel geluid. Ook geeft de Raad van State in haar uitspraak aan dat de leurboten niet bij het bunkerstation horen. De oude voorschriften van de milieuvergunning van 19 januari 1993 gelden nu weer voor het bunkerstation. Het werken met leurboten is niet opgenomen in de milieuvergunning van 19 januari 1993. Deze activiteiten voldoen niet aan de normen voor geluidbelasting en luchtkwaliteit en kunnen daarom niet vergund worden. Het werken met de leurboten dient te worden gestaakt. De gemeente start een handhavingstraject en stelt een termijn van 1 jaar vast waarop de werkzaamheden met de leurboten moeten worden beëindigd.

Actualiseren milieuvergunning uit 1993
De milieuvergunning uit 1993 is niet meer actueel. De gemeente gaat de milieuvergunning aanpassen op onderdelen die verouderd zijn. Bij een aanpassing door de gemeente kunnen geen nieuwe activiteiten worden geregeld.

Het aanmeren van schepen met gevaarlijke stoffen is niet expliciet in de vergunning van 1993 genoemd en daarom niet vergund. Deze activiteit is in een nieuwe milieuvergunning wel vergunbaar.

Nieuwe locatie
Het bedrijf is op zoek naar een andere locatie voor het bunkerstation en is daarover in overleg met de gemeente. Gelet op de ligging aan de rivier is ook de medewerking van Rijkswaterstaat nodig. Een nieuwe locatie is nog niet gevonden.

Procedure tot nu toe
In 1993 is aan Slurink-Zwaans een milieuvergunning verleend. Op 12 november 2003 heeft de Raad van State een actualisatie van de milieuvergunning ongeldig verklaard vanwege de leurboten. Op 6 februari 2004 heeft de gemeente een gedoogbeschikking vastgesteld over het gebruik van deze leurboten en het aanmeren van schepen met gevaarlijke stoffen. Deze gedoogbeschikking was bedoeld om de periode tot aan de nieuwe milieuvergunning te overbruggen.

Voor de nieuwe vergunning had het bedrijf wensen voor de uitbreiding van haar activiteiten. Op 12 mei 2004 heeft de gemeente een aanvraag ontvangen voor een nieuwe milieuvergunning van het bedrijf. Op 4 juni 2007 heeft de gemeente de nieuwe milieuvergunning vastgesteld waarin onder meer regels voor het gebruik van de leurboten, het bunkeren van schepen met gevaarlijke stoffen en het voorkomen van geuroverlast zijn opgenomen. De Raad van State heeft in haar uitspraak van 9 april 2008 de nieuwe milieuvergunning van 4 juni 2007 vernietigd. De gemeente moet nu opnieuw besluiten op de aanvraag van 12 mei 2004. De gemeente heeft deze aanvraag nu geweigerd.




Gemeente Dordrecht