Gemeente Moerdijk


16-05-2008: Gemeente maakt aankoop van woningen mogelijk

Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) gevestigd voor plangebied Logistiek park Moerdijk

Het college van Moerdijk maakt het bewoners van plangebied Logistiek Park mogelijk hun woning of perceel aan te bieden voor verkoop. Op die locatie staat het toekomstige Logistiek Park Moerdijk gepland als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Moerdijk Oost. Door het besluit tot vestigen van het voorkeursrecht voor dit plangebied kunnen eigenaren van panden, vooruitlopend op definitieve besluitvorming over de haalbaarheid van de ontwikkeling, nu al hun pand of perceel aan de gemeente aanbieden. Met de provincie is een overeenkomst gesloten over de financiering van de aankoop. Met het besluit tot vestiging van het voorkeursrecht gemeenten komt het gemeentebestuur tegemoet aan het uitdrukkelijke verzoek van de gemeenteraad om een oplossing aan te bieden voor de gedupeerde groep bewoners. De raad had dit verzoek vastgelegd in een motie die het college nu met dit besluit uitvoert.

In de bijeenkomst met de bewoners van het plangebied op 15 oktober 2007 is ook aangegeven met een regeling te komen. De bewoners die het aangaan zijn inmiddels geïnformeerd.

Naast het Logistiek Park is de Wvg ook gevestigd voor percelen die onderdeel uitmaken van het Stationsgebied lage Zwaluwe. In de totale gebiedsontwikkeling Moerdijk Oost, wil de gemeente dit gebied zelf ontwikkelen. Met de eigenaren van de grond zijn gesprekken gevoerd. De met de provincie gesloten overeenkomst heeft geen betrekking op dit gebied omdat het geen onderdeel is van het Logistiek Park.

Op het besluit van het college, dat de raad moet bekrachtigen, is bezwaar mogelijk. Alle betrokkenen zijn hierover geïnformeerd.