Provincie Noord-Brabant

Persbericht

Datum 16 mei 2008

Brabants zwemwater wordt schoner

363 openbare en semi-openbare zwembaden en ingerichte waterplassen ontvangen het Brabantse vignet Veilig & Schoon van de provincie. Dit is 93% van alle zweminrichtingen. Vorig jaar kreeg 91% een vignet. Het Brabants zwemwater wordt dus schoner. Gedeputeerde C. Steffens-van Nieuwenhuizen reikt de vignetten uit tijdens een symposium op het provinciehuis op 16 mei.

Voor de provincie Noord-Brabant is dit positieve resultaat een reden om het huidige handhavingsbeleid voor zwembaden te wijzigen en de verantwoordelijkheid meer bij de zwembadbranche te leggen. De laatste provinciale vignetten worden in 2010 verstrekt. Daarna moet men een landelijk Keurmerk hebben. Zwembaden kunnen voor bijscholing maximaal E 1500,- subsidie aanvragen bij de provincie die hiervoor een budget heeft van E100.000,-

De provinciale inspecteurs bezochten vorig jaar alle geregistreerde zwemgelegenheden in Noord-Brabant minimaal één keer op o.a. het toezicht, het eigen dagelijkse waterkwaliteitsonderzoek en het verplichte maandelijkse onderzoek door een laboratorium. De 7% van de badinrichtingen die geen vignet hebben gekregen, voldeden wel aan de minimale kwaliteitseisen op het gebied van veiligheid en hygiëne. De gezondheid en welzijn van zwemmers in deze baden is dan ook niet in gevaar. Mocht na de maandelijkse meting blijken dat dit wel het geval is, dan wordt het bad direct gesloten.

Nieuw handhavingsbeleid De provincie vindt de kwaliteit van zwembaden door het vignettenbeleid de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd en dat het beleid gewijzigd kan worden. De zwembadbranche heeft een landelijk zwembadkeur in het leven geroepen. Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ organiseert cursussen waarin exploitanten van zwembaden begeleid worden bij een nieuw kwaliteitssysteem en het uiteindelijk behalen van het Keurmerk.

Zwembaden met een Keurmerk worden door de provincie gezien als 'koploper' en behoeven minder aan toezicht te worden onderworpen. Hierdoor wordt het mogelijk om meer tijd te besteden aan de zwembaden die nu nog achterblijven in het voldoen aan de regelgeving .

De Zwemwaterfolder In de zwemwaterfolder 2008 van de provincie Noord-Brabant staan 70 locaties van de zwemplassen met hun faciliteiten die door de provincie en de waterkwaliteitsbeheerder gecontroleerd worden op veiligheid, hygiëne en waterkwaliteit. De Provincie raadt zwemmers aan alleen op deze plaatsen te zwemmen. Deze folder is gratis verkrijgbaar bij bibliotheek en VVV-kantoor. Op de site van de provincie: www.brabant.nl kan men onder 'recreëren' een versie downloaden.