Gemeente Rotterdam

Nr.82

16 mei 2008

Nieuwe plek voor creatief talent in Rotterdam-Zuid

Creative Factory officieel geopend

Donderdag 15 mei is de Creative Factory officieel geopend door burgemeester Ivo Opstelten. Gevestigd in een voormalige graansilo aan de Maashaven is dit het nieuwe lanceerplatform voor creatief talent. In de Creative Factory zijn ruim 60 bedrijven op het gebied van media, mode, muziek, ontwerp én zakelijke dienstverlening - goed voor zo'n 120 arbeidsplaatsen - gehuisvest. Hiermee is het een nieuwe plek in Rotterdam - Zuid voor economische, culturele en sociale ontwikkeling.

De transformatie van de monumentale graansilo naar een bedrijfsverzamelgebouw voor zowel startende als bestaande ondernemers in de creatieve sector, heeft geresulteerd in een aantrekkelijke vestigingsplaats op Zuid. Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid): 'Het aantal inschrijvingen voor een werkplek in de Creative Factory is ruim vijf keer zo groot als de beschikbare ruimte. Dat zegt genoeg.' Om de ondernemers een optimale start te bieden worden vele faciliteiten geboden. Zo krijgen ondernemers coaching, staan er presentatiezalen tot hun beschikking en matcht de Creative Factory ondernemers actief aan elkaar.

Spilfunctie
In de directe omgeving van de Creative Factory worden momenteel satellieten opgestart waar ondernemers terecht kunnen voor een werkplek. Inmiddels hebben nog meer ondernemers zich in de buurt van de graansilo gevestigd, waarbij de gunstige ligging en de economische infrastructuur op Zuid bepalende factoren zijn. De vestiging van nieuwe bedrijven zorgt voor revitalisatie van het gebied. De Creative Factory vervult daarmee een spilfunctie in de economische ontwikkeling op Zuid.

Buurtinitiatieven
Naast het huisvesten van ondernemers is de Creative Factory een toplocatie voor het organiseren van evenementen waarmee Rotterdam haar culturele aanbod en nachtleven versterkt en vernieuwt. Vanaf de 10de etage, op meer dan 40 meter hoogte, bieden de presentatiezalen een prachtig uitzicht over de skyline van Rotterdam. De Creative Factory zet daarnaast haar deuren open voor buurtinitiatieven en externe partijen die bijvoorbeeld conferenties en productlanceringen willen organiseren.

Kansenzones
De Creative Factory is een initiatief van Koos Hanenberg. Vanaf 2006 heeft hij samen met de gemeente Rotterdam het idee uitgewerkt. Het gebouw is ontwikkeld met behulp van het Project Kansenzones. Dit is een initiatief van de Rijksoverheid en de gemeente Rotterdam om wijken in Rotterdam-Zuid een economische impuls te geven. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam is verantwoordelijk voor de verbouwing van de graansilo en creëerde letterlijk ruimte voor ondernemers.

Stimuleren Creatieve Economie

De creatieve sector is een van de speerpunten binnen het Rotterdamse collegeprogramma. Rotterdam heeft hierin drie belangrijke doelstellingen geformuleerd. Allereerst groei van het aantal arbeidsplaatsen van 10.000 naar 12.000 banen in 2010. Daarnaast het stimuleren en tot stand brengen van kruisbestuivingen tussen bedrijven binnen de creatieve sector, maar ook met andere sectoren in het bedrijfsleven. Bovendien wil Rotterdam de zichtbaarheid van de creatieve sector vergroten. De Creative Factory draagt bij aan de doelstellingen van Rotterdam, als belangrijke vestigingslocatie voor creatieve ondernemers.

Noot voor de redactie/