Gemeente Valkenswaard

Bergstraat 48-50

Bouwvergunning Bergstraat 48-50

Het college van burgemeester en wethouders heeft geconstateerd dat er publicaties zijn verschenen over een vermeende gang van zaken rondom een bouwvergunning aan de Bergstraat 48-50. De genoemde feiten in de publicaties zijn suggestief beschreven en niet getoetst op waarheidsgehalte, waardoor deze publicaties leiden tot misverstanden. Vandaar dat het college besloten heeft tot het publiceren van een overzicht van de gebeurtenissen over de gang van zaken rondom de bouwvergunning van Bergstraat 48-50.

In het voorjaar van 2005 is een principeverzoek ingediend voor een vergunning voor genoemde locatie. Dit plan voldeed aan de bebouwings- en gebruiksvoorschriften van het bestemmingsplan en ook werd het plan positief beoordeeld door de welstandscommissie. De bouwverordening stelt als basis de eis dat op eigen terrein wordt geparkeerd, doch onder omstandigheden kan het college hier ontheffing voor verlenen. Het college heeft destijds deze ontheffing verleend, waarbij men met het bepalen van de parkeerbehoefte (en dus ook het tekort) alleen is uitgegaan van de toename in woningen en oppervlakte van het nieuwe plan ten opzichte van de bestaande situatie.

Na dit principeverzoek werd de definitieve aanvraag medio 2005 ingediend en is de bouwvergunning verleend. Door een omwonende is vervolgens bezwaar aangetekend tegen deze bouwvergunning. Naar aanleiding van dit bezwaar heeft het gemeentebestuur een heroverweging gemaakt en het bezwaar gedeeltelijk gegrond verklaard. Om die reden is de bouwvergunning alsnog niet doorgegaan.

De aanvrager van de vergunning was het met deze beslissing van het college niet eens en besloot de hele gang van zaken aan de rechter voor te leggen. De rechtbank was het eens met de strenge rekenmethode van het gemeentebestuur. De aanvrager is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan, aangezien deze van mening was dat de rekenmethode helemaal niet klopte. In hoger beroep heeft de Raad van State op 6 februari 2008 vervolgens uitgesproken dat de rekenmethode die het college hanteerde om de parkeerbehoefte te berekenen niet klopte en dat de methode (grotendeels) moet worden gehanteerd zoals aanvrager die voorstelde.

Aan de hand van deze rekenmethode kwam het parkeertekort afgerond slechts op 2 parkeerplaatsen. Uit een inmiddels uitgevoerd parkeeronderzoek in de omgeving bleek bovendien dat dit tekort kon worden opgevangen in de directe omgeving. Om die reden diende de gevraagde vergunning alsnog te worden afgegeven.