Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Mei

* | Nieuwe school voor Leerwegzorg

Nieuwe school voor Leerwegzorg

De Leerwegzorg, nu nog aan het Schuttersveld, krijgt een gloednieuwe school op het braakliggende stuk terrein tegenover de huidige locatie. De oude school voldoet al langer niet meer aan de eisen van de tijd.

Corporatie WoonFriesland en de gemeente hebben overeenstemming bereikt over de manier waarop de nieuwe school gerealiseerd kan worden. WoonFriesland realiseert het gebouw. Leerwegzorg huurt het geheel voor een periode van tenminste 25 jaar. De gemeente is verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting en betaalt daarom de huur. Op deze manier is het mogelijk om snel te handelen en zo op korte termijn een kwalitatief goed gebouw neer te zetten.
Normaal gesproken is het de gemeente die zelf investeert in schoolgebouwen. De gemeente draagt bij de bouw wel bij aan de realisatie van een therapiebad en de gymzaal die bij het gebouw gaan horen. Ook het meubilair en de eerste inrichting komt deels voor rekening van de gemeente.

Leerwegzorg biedt een vorm van voorgezet speciaal onderwijs voor kinderen met een verstandelijke beperking. Ook leerlingen tussen 12 en 18 jaar die van de Gerritsmaschool (Maartenswouden/Talant) komen, krijgen hier hun vervolgonderwijs. De nieuwe school biedt straks genoeg ruimte voor 240 leerlingen die in groepen van ongeveer 7 kinderen onderwijs en begeleiding krijgen. De leerlingen komen vooral uit de regio de Friese Wouden.

De nieuwbouw komt op het braakliggende stuk tussen Tipelkamp en Kaatsveld, dus ook weer tussen het speelterrein aan de Klokhuislaan en de oude locatie van de school aan het Schuttersveld. Het is de bedoeling dat de bouw nog dit jaar start en eind 2009 af is. Omwonenden worden uiteraard nog geïnformeerd over de plannen.

Voor de totale wijkvernieuwing in Noordoost (dus niet alleen over dit plan) maken gemeente en woningcorporaties momenteel een eigen nieuwsbrief waarin we uitgebreider stil zullen staan bij deze nieuwe ontwikkeling. Bewoners kunnen die nieuwsbrief in juni tegemoet zien.