Gemeente Leidschendam-Voorburg


Gemeente Leidschendam-Voorburg en MEE gaan samenwerking aan

8 mei 2008 - De meeste mensen hebben er inmiddels wel van gehoord: de Wet maatschappelijke ondersteuning, of kortweg de Wmo. Deze wet moet er voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving. Om mensen met een beperking te kunnen ondersteunen gaat de gemeente samenwerken met MEE Zuid-Holland Noord.

Op 8 mei werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door wethouder G. Rensen van Leidschendam-Voorburg en algemeen directeur H. de Vos van MEE Zuid-Holland Noord. Met de samenwerkingsovereenkomst wordt de intentie vastgelegd om te komen tot een gestructureerde vorm van samenwerking, afstemming, signalering en verwijzing. Het afsluiten van de overeenkomst vloeit voort uit de samenwerkingsverplichting die in de rijkssubsidieregeling voor MEE is opgenomen, met als doel inwoners op een snelle en adequate manier ondersteuning te bieden.

Samenwerken voor mensen met een beperking
De Wmo regelt onder andere dat mensen die hulp nodig hebben in het dagelijkse leven voorzieningen en ondersteuning van hun gemeente kunnen krijgen. Inwoners kunnen daarvoor terecht bij het Zorgloket. Het kan dan gaan om voorzieningen als hulp bij het huishouden, een rolstoel of woningaanpassing. Bij ondersteuning kan bijvoorbeeld worden gedacht aan opvoedingsondersteuning en activiteiten tegen eenzaamheid.

MEE vindt dat mensen met een beperking, net als ieder ander, zoveel mogelijk hun eigen leven in moeten kunnen richten en moeten kunnen participeren in de samenleving. MEE biedt daarvoor ondersteuning op maat in de vorm van informatie, advies, begeleiding en training. Zij zal de gemeente zo mogelijk kunnen adviseren over preventieve ondersteuning bij de opvoeding en over het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers. Ook kan MEE een signaalfunctie vervullen aanvullend op de vragen die binnenkomen bij het Zorgloket. De komende tijd worden de samenwerkingsafspraken verder uitgewerkt.