AzG: hulp Myanmar moet onmiddellijk en ongehinderd uitgebreid

16/05/2008 13:37

Artsen Zonder Grenzen

Yangon/Amsterdam, 16 mei 2008 - Artsen zonder Grenzen dringt aan op een onmiddellijke uitbreiding van de hulp aan het rampgebied in Myanmar (Birma). Tot nu toe verloopt die uitbreiding te langzaam. Veertien dagen na cycloon Nargis bieden teams van Artsen zonder Grenzen directe medische en andere noodhulp aan tienduizenden mensen. In totaal is er nog veel te weinig hulp in het gebied.

Honderdduizenden hebben hun huizen verloren en grote aantallen mensen zijn naar geïmproviseerde kampen gevlucht. Zij hebben snel drinkwater, voedsel en andere noodhulp nodig. Op andere plekken leven de overlevenden tussen de resten van hun woningen, in overstroomde gebieden waar lijken in het water drijven.

Artsen zonder Grenzen had al medische projecten in Myanmar voordat de cycloon Nargis toesloeg. Daardoor kon de organisatie direct beginnen met het aanvoeren van noodhulp voor de bevolking. Op twintig plekken zijn nu teams actief. Andere teams trekken verder de afgelegen gebieden in. De hulpteams behandelen iedere dag een paar honderd patiënten. Naast verwondingen door de cycloon zijn de grootste gezondheidsproblemen luchtwegontstekingen, koorts en diarree. Tot nu toe heeft Artsen zonder Grenzen 140 ton hulpmateriaal naar Myanmar gevlogen. Meer dan 275 ton voedsel is sinds het begin van de hulpoperatie in het gebied verdeeld.

'Alhoewel Artsen zonder Grenzen een bepaalde hoeveelheid hulp kan bieden, is de totale hoeveelheid hulp duidelijk onvoldoende', zegt Arjan Hehenkamp, Directeur Operaties van Artsen zonder Grenzen. 'Duizenden slachtoffers van de cycloon verkeren in kritieke toestand en hebben nù hulp nodig. Het bieden van hulp wordt gehinderd door de beperkingen van de overheid wat betreft internationale staf. Voorbeeld daarvan is dat water en hygiënespecialisten van Artsen zonder Grenzen wel visa hebben gekregen voor Myanmar, maar geen toestemming hebben gekregen om naar het rampgebied te reizen. Daar is hun expertise hard nodig. Voor een effectieve hulpoperatie van deze grootte heb je coördinatoren en technische staf nodig die ervaring heeft met grootschalige hulpverlening.'

Artsen zonder Grenzen doet een beroep op de regering van Myanmar om een onmiddellijke uitbreiding van de hulp mogelijk te maken en hulpverleners vrije en ongehinderde toegang te verlenen tot de getroffen gebieden.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.artsenzondergrenzen.nl