Gemeente Zoetermeer

Nieuw beleidsplan legt accent op voorkomen van (uitkerings)fraude

Het Zoetermeerse college wil de komende jaren doorgaan met het beleid om uitkeringsfraude te voorkomen. Met het beleidsplan Handhaving 2008-2011 is er een instrument om de bestrijding van fraude nog beter aan te zetten. In dit beleidsplan staat onder meer beschreven hoe de gemeente uitkeringsfraude voorkomt, opspoort en sanctioneert. Niet het aantal opgespoorde fraudezaken moet omhoog, maar het aantal `bijstanders' dat zich aan de regels houdt.

Belangrijk is dat iedereen weet dat Zoetermeer fraude niet accepteert. Handhaving zal meer risicogericht gaan plaatsvinden. Met andere woorden, er wordt vooral gecontroleerd waar overtredingen te verwachten zijn.

Het handhavingsbeleid gaat uit van een integrale aanpak van fraude met als doel dat klanten de wet en regelgeving beter gaan naleven. De uitgangspunten zijn zowel gericht op het voorkómen van fraude als op de feitelijke controle en de maatregelen als er daadwerkelijk uitkeringsfraude is geconstateerd.

Kijken we naar de jaren 2006 en 2007 dan valt op dat het aantal opgespoorde fraudezaken respectievelijk 103 en 131 bedroeg. Opvallend te noemen is dat de teruggevorderde bedragen voor uitkering wegens fraude over genoemde jaren ongeveer gelijk bleven, respectievelijk EUR 930.000 en EUR 915.000.