Zwemwaterfolder 2008 Flevoland is uit

Zwemmen in buitenwater is erg in trek. Om het leuk en veilig te houden is het belangrijk alleen te zwemmen bij officieel aangewezen zwemplaatsen. Deze plaatsen staan in de nieuwe zwemwaterfolder 2008. Deze is af te halen bij de VVV- en ANWB-kantoren, de openbare bibliotheken, de GGD's, de recreatiebedrijven, de gemeente- en provinciehuizen en het Waterschapshuis.

U kunt de folder ook downloaden op www.flevoland.nl onder `zwemwater'. Hier kunt u ook meer informatie krijgen of doorlinken naar de zwemwatersites van de waterbeheerders Rijkswaterstaat IJsselmeergebeid en Waterschap Zuiderzeeland.

Het zwemwater en de stranden in de provincie Flevoland worden regelmatig gecontroleerd door de provincie Flevoland samen met de waterbeheerders en de strandbeheerders.
Elke twee weken wordt een watermonster genomen en wordt er bekeken of er ziekmakende bacteriën in het water zitten. Zo wordt gekeken of er blauwalgen zijn en of er geen afval zoals glas en olie in het water drijft.
De waterkwaliteitscontrole levert een momentopname. Weersinvloeden en factoren als blauwwier of blauwalg en grote aantallen watervogels kunnen de waterkwali¬teit nadelig beïnvloeden. Bij problemen met de kwaliteit van het water of op het strand worden mensen gewaarschuwd.

Zwemwatertelefoon

Voor actuele informatie over het zwemwater in Flevoland kunt u bellen met de zwemwatertelefoon 0320-265700 of kijken op www.flevoland.nl en teletekst pagina 725. Mochten er problemen zijn met een bepaalde zwemplek dan worden de inwoners van Flevoland daar direct van op de hoogte gebracht via verschillende media (internet, kranten, radio).

Tips voor u gaat zwemmen in buitenwater:

* Zwemmen in open water is altijd voor eigen risico.
* Zwem alleen op de daarvoor bestemde plaatsen.

* Duik nooit in onbekend (ondiep) of troebel water.
* Let op scherpe voorwerpen op de bodem en langs de oevers.
* Zwem niet op plaatsen met schepen, zwem niet bij een gemaal, sluis of afvalwater¬zuiveringsinstallatie.

* Koud water in diepe plassen of zandgaten kunnen zorgen voor verkrampte spieren.

* Ga niet zwemmen in de buurt van dode watervogels en raak geen dode dieren aan.

* Ga niet zwemmen in water met heel veel (blauw)algen of drijflagen.