Wonen op maat in voormalig PTT Laboratorium

16/05/2008 14:21

Van Heerden & Partners Architecten B.V.

DEN HAAG/LEIDSCHENDAM - Het voormalige Dr. Neherlaboratorium van de PTT in Leidschendam wordt getransformeerd tot één van de meest luxe wooncomplexen van Nederland. Het monumentale kantoorgebouw uit 1955 zal medio 2009 zijn verbouwd tot een complex met onder andere 87 appartementen. In het verlengde van de vleugels van het Dr. Neherlaboratorium zijn inmiddels drie nieuwe gebouwen met twaalf- en één groot gebouw met zestig appartementen verrezen.

Volgens kenners behoort het tot de belangrijkste gebouwen uit de periode van de wederopbouw, zowel in cultuurhistorisch als architectuurhistorisch opzicht. In 2001 vroeg de laatste eigenaar KPN nog een sloopvergunning aan voor het laboratorium. Deze werd geweigerd, de gemeente en omwonende wilde dat het "erfgoed" behouden zou blijven.

In 2004 werd een prijsvraag uitgeschreven die werd gewonnen door Van Heerden & Partners Architecten. Het herstellen van het zicht op het complex door een stedenbouwkundige ingreep in combinatie met het behoud van de oorspronkelijke structuur van het Dr. Neherlaboratorium gaf daarbij de doorslag.

In het verlengde van de oude vleugels zijn een aantal hoogwaardig architectonische nieuwbouw blokken geplaatst. Deze appartementen zijn zo geplaatst dat je vanaf de rijweg beter zicht krijgt op het oude complex met zijn karakteristieke toren. ,,Zo krijgt het pand een nog meer monumentale uitstraling", legt Bart de Kreij van Van Heerden & Partners Architecten uit. De vele openbare ruimte rond het complex wordt ingevuld met waterpartijen en veel groen.

Het Dr. Neherlaboratorium kende in de jaren vijftig een laboratoriumhal met kantoren aan beide zijdes . In de loop van de tijd is de hal volledig dicht gelegd met kantoorvloeren en was de oorspronkelijke structuur niet meer zichtbaar. Van Heerden & Partners Architecten brengt het open karakter weer terug. Het atrium wordt als passage gebruikt waar de voordeuren van de appartementen op uit komen. ,,We hebben er de oude plattegronden bij gepakt en op basis daarvan de oorspronkelijke structuur hersteld''.

De koopappartementen zijn geschikt om er tot op hogere leeftijd te wonen. De projectontwikkelaar Sequoia Residences geeft de bewoners de mogelijkheid om

zorg op maat te krijgen en gebruik te maken van luxe voorzieningen als het wellness-centrum, zwembad, restaurant, logeerkamers en een huismeester.

Het project zou kunnen worden samengevat in de woorden 'Hollands Welvaren': De woonvorm is bijzonder luxe, de PTT is typisch Nederlands. ,,Dit soort gebouwen vraagt om niet-standaard oplossingen. Wij houden van dit soort complexe opgaven", stelt De Kreij. Van Heerden & Partners Architecten heeft meer speciale projecten onder handen. Zo wordt de oude Honigfabriek in Koog aan de Zaan verbouwd tot appartementencomplex en zal het voormalige terrein van de RDM in Rotterdam worden omgevormd tot een scholencomplex voor het Albeda College en de Hogeschool voor Economische Studies.

De nieuwbouw op het Neherpark wordt op 31 mei opengesteld voor de Dag van de bouw . Ook zullen op die datum twee modelwoningen van het Dr. Neherlaboratorium in het complex voor bezichtiging worden geopend.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.