GroenLinks

Europeanen hebben ook recht op vergoeding Nederlandse inburgeringscursus

Inburgeren 15 mei 2008

Immigranten die uit Europese lidstaten naar Nederland komen en vrijwillig een inburgeringcursus willen doen, krijgen deze niet vergoed van de Nederlandse overheid. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is dat vreemd. Ze stelde er vragen over aan de Europese Commissie.

Momenteel zijn Europeanen vrij van de verplichting om in te burgeren, omdat het in strijd is met het vrije verkeer van werknemers om deze verplichting op te leggen. Buitenweg pleit daarom ook niet voor een verplichting, maar vindt het vreemd dat mensen die graag willen integreren toch moeten bedelen bij gemeenten om een vergoeding voor een cursus te krijgen.

"Veel mensen die vanuit de nieuwe Europese lidstaten naar Nederland komen, willen hier voor een langere tijd blijven. Ik vind het vreemd dat Turken wel een cursus vergoed krijgen en Poolse burgers niet. Het is juist belangrijk dat mensen gestimuleerd worden om de taal te leren en zichzelf te kunnen redden in Nederland. Een cursusvergoeding voor mensen die vrijwillig willen inburgeren, kan een uitkomst bieden", zegt Buitenweg.

Ook mensen met een Nederlands paspoort kunnen Nederlandse taallessen vergoed krijgen. Volgens Buitenweg zouden EU-burgers dezelfde rechten moeten krijgen als Nederlanders. Ze vraagt nu aan de Europese Commissie of Nederland in strijd met Europees recht handelt.


---

Vragen van Kathalijne Buitenweg aan de Europese Commissie

De Nederlandse Wet Inburgering voorziet in het vergoeden van inburgeringscursussen voor zogenaamde inburgeraars. Deze mensen, die van buiten de Europese Unie komen, zijn verplicht om een dergelijke cursus te volgen. Burgers uit Europese lidstaten zijn van deze verplichting vrijgesteld, omdat het in strijd is met het vrij verkeer van werknemers om deze verplichting aan ze op te leggen.

Immigranten uit deze landen die vrijwillig willen inburgeren, hebben er geen recht op dat hun cursus wordt vergoed. Mensen met de Nederlandse nationaliteit, krijgen echter wel een vergoeding voor Nederlandse les op grond van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs. In artikel 24 van Richtlijn 2004/38/EG wordt gegegarandeerd dat EU-burgers net als eigen onderdanen moeten worden behandeld. Bovendien heeft het Europees Hof van Justitie heeft in de zaak Dany Bidar (Case C-209/03) geoordeeld dat als er sprake is van een zeker mate van integratie, EU-burgers in aanmerking komen voor dezelfde vergoeding van studiekosten als eigen onderdanen.

1. Handelt Nederland in strijd met Europese regelgeving, in het bijzonder met Richtlijn 2004/38/EG en artikel 12 van het Verdrag, door Nederlandse les, dan wel een inburgeringscursus, niet te vergoeden? Zo ja, in strijd met welke regelgeving? Bent u van plan om hierom actie te ondernemen en wat voor actie dan?
2. Zo nee, vindt u het wenselijk dat er aan EU-burgers een financiële drempel wordt opgeworpen om te integreren in een andere lidstaat? Zo ja, waarom?