Nieuw-Vlaamse Alliantie


Sarah Smeyers ijvert voor algemeen rookverbod (16/05/08)

Sarah Smeyers (N-VA) heeft begrip voor het ongenoegen van Danny Vermeer, de restaurant-uitbater die veroordeeld werd voor het niet-naleven van het rookverbod. Het huidige rookverbod werkt inderdaad discriminerend. Daarom pleit zij voor een snelle bespreking en goedkeuring van het wetsvoorstel dat zij samen met CD&V-Kamerleden Nathalie Muylle en Jef Van den Bergh heeft ingediend voor een veralgemening van het rookverbod. Het wetsvoorstel van Sarah Smeyers staat aanstaande dinsdag op de agenda van de Kamercommissie Volksgezondheid.

Niet alleen restaurant-uitbaters die concurrentie ondervinden van horeca-zaken waar nog wel gerookt mag worden, zijn het slachtoffer van de huidige rookregeling. Ook jeugdhuizen en sport- en culturele centra zijn slachtoffer van een regeling die hen strenger aanpakt dan gewone cafés. Bovendien is de huidige regeling allesbehalve doorzichtig en voorziet ze in tal van absurde uitzonderingen. Sarah Smeyers pleit daarom, naar buitenlands voorbeeld, voor een algemeen rookverbod.

Een algemeen rookverbod biedt tal van voordelen: het heft niet alleen de bestaande discriminaties op tussen de verschillende types van horecazaken, het biedt bovendien het horecapersoneel een rookvrije werkomgeving, iets waar alle personeel wettelijk recht op heeft. Tenslotte kan iedereen vanaf dan genieten van een gezonde, rookvrije pint. Buitenlandse voorbeelden tonen aan dat het rookvrij maken van de horeca veel mensen die vroeger weg bleven, terug naar de cafés kan lokken. De horeca-sector hoeft dus absoluut geen financiële gevolgen van een algemeen rookverbod te vrezen, veeleer integendeel.

Omdat Sarah Smeyers geen heksenjacht op de rokers wil organiseren, wil ze de horecauitbaters de mogelijkheid laten om onder bepaalde voorwaarden een rookkamer in te richten. Vele uitbaters hebben dat intussen reeds gedaan en die inspanningen mogen worden beloond.

Nu dinsdag zal het wetsvoorstel besproken worden in de Kamercommissie Volksgezondheid. Die bespreking valt samen met de parlementaire evaluatie van de huidige rookwetgeving in de horeca. Sarah Smeyers roept alle politieke partijen dan ook op om haar wetsvoorstel zo snel mogelijk goed te keuren.

Auteur:
Sarah Smeyers
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be