Provincie Utrecht

Provincie Utrecht oogst met breedband

16-5-2008 -

Veel variatie in plannen voor vernieuwende digitale diensten

Virtuele bezoeken van bewoners van kleine kernen aan hun Gemeentehuis of bank. Interactieve consulten bij artsen via een beeldverbinding. Videosollicitaties van mensen die opnieuw de arbeidsmarkt op willen.

Dit is een greep uit de oogst van een prijsvraag van de provincie Utrecht naar innovatieve diensten via breedband. Gedeputeerde Ekkers, portefeuillehouder economische onrtwikkeling, maakte op 15 mei de prijswinnaars bekend. De provincie stimuleert nieuwe breedbandtoepassingen, omdat Utrecht "de spreekwoordelijke kip is op een gouden ei", aldus gedeputeerde Ekkers. "Utrecht is een kenniscentrum van formaat dat we met breedband beter toegankelijk gaan maken. We zien kansen voor nieuwe, digitale diensten bij de overheid, in de zorg, bij de ontwikkeling van woningbouw en in de sectoren cultuur en toerisme. Daarom hebben we een aanjaagpremie beschikbaar gesteld van 400.000 euro."

Op voorspraak van een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Nicolaas Rauwenhoff (Nederland BreedbandLand) zijn zes projecten in de prijzen gevallen. De winnaars ontvangen elk een subsidie van maximaal 75.000 euro om hun breedbandambities waar te maken. De diensten worden verspreid via het supersnelle glasvezelnetwerk dat in de provincie Utrecht is aangelegd naar bedrijven en instellingen. Opvallend is de breedte van de breedbandplannen: de nieuwe diensten worden aangeboden voor veel verschillende doelgroepen en sectoren.

De prijswinnaars zijn:

Teleworking en onderwijs in de oncologie
Vier ziekehuizen in de provincie Utrecht bundelen de krachten om via breedband videoconferencing te gebruiken voor werkoverleg en onderwijs. Initiatiefnemer is het Integraal Kankercentrum Midden-Nederland.

Teleweide
In het westen van de provincie Utrecht verdwijnen veel voorzieningen in de kleine kernen. Teleweide biedt een alternatief door via beeldverbindingen nieuwe, virtuele ontmoetingen tot stand te brengen. Het initiatief komt van het Samenwerkingsverband Utrecht-West en de gemeente Maarssen.

Re-integratie via breedband
Mensen die opnieuw willen gaan werken krijgen een kans om te reintegreren door middel van een videosollicitatie. Dit project wordt uitgevoerd door Videoboard.nl

Arcanum Interactief Consult
Onder deze naam krijgen zorgsinstellingen een aansluiting op breedband en komt er via deze lijn een videoverbinding tot stand, waardoor patienten een consult kunnen krijgen van een arts op een andere zorglocatie. Ook algemene zorginformatie wordt komt via breedband binnen bereik. Stichting Gezondheidscentra Vathorst is initiatiefnemer van dit project.

Medische beelduitwisseling borstkankerbestrijding Stichting Preventicon gaat in de provincie Utrecht breedband inzetten om de resultaten van medische onderzoeken naar (borst)kanker uit te wisselen tussen de medische specialisten.

Moon Presents
Persoonlijke videoverhalen van bewoners van twee wijken in de stad Utrecht staan centraal in dit project. Breedband brengt op deze manier de bewoners bij elkaar in een kunstzinnige vorm en zorgt voor meer sociale samenhang.

Meer informatie over de provinciale breedbandimpuls vindt u op Wij zijn breed!

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196