Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 16 mei 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het totaalplan voor media-aankoop in het kader van het sociaal-economisch actieplan 'Vlaanderen in Actie 2008'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van 12,1 miljoen euro naar een aantal basisallocaties om een aantal onmiddellijke kosten te dekken.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van de omzetting van een Europese Richtlijn rond groenvoeders wijzigt de Vlaamse Regering principieel haar besluit over de reglementering van de handel in en de keuring van zaaizaad van groenvoedergewassen en een ministerieel besluit over het keurings- en certificeringsreglement van zaaizaden en groenvoedergewassen. Doel is de werkingssfeer van het besluit uit te breiden zodat het ook van toepassing is op het zaaizaad van de Galega Orientalis Lam of voedergalega, een plant die in bepaalde nieuwe lidstaten op relatief grote schaal wordt geteeld en er een belangrijke rol speelt bij de verbetering van de kwaliteit van het voeder voor landbouwhuisdieren. Het wijzigingsbesluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Zone voor windturbines in Maldegem en Eeklo'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur - regio Schelde-Dender - Natuurgebieden 'Intergetijdengebied Wijmeers deel II'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen In het kader van de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Haspengouw-Voeren: landbouw-, natuur- en bosgebieden 'Winterbeek Sint-Huibrechts-Hern, Schalkhoven en Romershoven'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gesloten Jeugdinstelling Everberg'. Het moet een verdere uitbouw van de gesloten jeugdinstelling mogelijk maken.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Met het oog op advies bij de Raad van State beslist de Vlaamse Regering principieel tot definitieve vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'specifiek regionaal bedrijventerrein voor agro-industrie Groengroothandel Peters nv in Bilzen'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering verlengt het mandaat van de Bestuurders A van de NV Blairon in Turnhout voor de periode van één jaar.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Om de uitgaven in het kader van de uitdagingen op de arbeidsmarkt te bekostigen en het Vlaams Meerbanenplan uit te voeren besluit de Vlaamse Regering een provisioneel krediet van ongeveer 1 miljoen euro te herverdelen. Zo gaan er subsidies naar elk Regionaal Technologisch Centrum voor de aanwerving van bruggenbouwers, naar het Atelier voor Talent en het SERV-project 'Wie wordt wat? Werk voor durvers'.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Door de implementatie van het nieuwe modulaire opleidingsprofiel voor de opleiding 'Algemene vorming BSO 3' werden de vakken aardrijkskunde, Frans, geschiedenis, Nederlands en wiskunde vervangen door het nieuwe algemene vak 'project algemene vakken'. Voor sommige personeelsleden, die deze vakken geven, betekent dat een mogelijk nadeel voor hun geldelijk of administratief statuut. Daarom hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de individuele concordantie naar het algemeen vak 'project algemene vakken' in het studiegebied algemene vorming van het secundair volwassenenonderwijs. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité en het onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de personeelsformatie in het gewoon en buitengewoon basisonderwijs. Tevens wijzigt ze haar besluit over het omrekeningspercentage en het puntengewicht voor de vaststelling van het werkingsbudget onderwijs. Met deze wijzigingen wil ze onder meer overbodige definities opheffen, het gemiddelde aantal onderwijsdagen per kind vastleggen voor de berekening van het werkingsbudget van de type 5-scholen en technische correcties uitvoeren naar aanleiding van de harmonisering van de telmomenten in het onderwijsdecreet XVII.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met het bevoegde sectorcomité en met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de programmatie- en rationalisatienormen in het gewoon basisonderwijs. De aanpassing omvat enerzijds programmatienormen voor het vijfde en zesde bestaansjaar en het opheffen van de oprichtingsnormen voor onderwijsniveaus en vestigingsplaats.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit van 6 juli 2007 dat de indienings- en adviseringsprocedure vaststelt voor nieuwe structuuronderdelen in het voltijds secundair onderwijs. Tevens wijzigt ze haar besluit van 21 december 2007 over de studiegebieden en structuuronderdelen in het voltijds secundair onderwijs. De wijzigingen gaan onder andere over de rol van de Vlaamse Onderwijsraad en de departementale commissie, het toevoegen van nieuwe opleidingen en hertekenen van bepaalde studiegebieden (maritieme opleidingen, muziekinstrumentenbouw, sport en tandtechnieken). Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux In 2015 leveren zowel België als Tsjechië een culturele hoofdstad van Europa. Er wordt een jury samengesteld om de kandidaturen van de kandidaat-steden te onderzoeken en om één stad voor te dragen als Europese Culturele Hoofdstad. De Vlaamse Regering draagt nu drie personen als jurylid voor. Daarnaast worden ook twee leden voor de stuurgroep Culturele Hoofdstad van Europa aangeduid.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent een half miljoen euro impulssubsidie toe aan het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen vzw voor haar werking in 2008.

Op voorstel van minister Marino Keulen en minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over de erkenning en subsidiëring van initiatieven 'conciërges sociale huisvesting' in het kader van de lokale diensteneconomie. Dit besluit creëert een duidelijk kader voor sociale huisvestingsmaatschappijen om doelgroepmedewerkers aan te werven voor ondersteunende taken binnen sociale wooncomplexen. Conciërges inschakelen binnen sociale wooncomplexen kan bijdragen tot het verhelpen van kleine technische problemen, een beter onderhoud van de woonomgeving en tegengaan van zwerfvuil. Tegelijk kunnen deze conciërges ook fungeren als aanspreek- of brugfiguur en zorgen voor een betere communicatie tussen huurder en verhuurder. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de SERV en bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering besliste in 1995 voor de financiering van de bouw van serviceflats in Vlaanderen een beroep te doen op de privé-kapitaalmarkt. Zij ontwierp daartoe de Bevak-formule en erkende de nv Serviceflats Invest als Bevak-maatschappij. De Vlaamse Regering wijzigt nu, na advies van de Raad van State, definitief haar besluit over het toekennen van een subsidie aan OCMW's en vzw's als tegemoetkoming voor het verwerven van serviceflatgebouwen die op hun grond zijn opgericht in het kader van een onroerende leasingsovereenkomst met de Bevak. De subsidie aan de initiatiefnemers wordt met 178,5 euro verhoogd van 961,83 euro tot 1140,43 euro per flat en per jaar.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Sedert augustus 2002 is het mogelijk voor aangesloten onthaalouders om samen te werken 'onder één dak'. Gezien de positieve evaluatie van dit experiment wordt de samenwerkingsvorm nu structureel ingebed in de regelgeving. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering haar besluit met de erkennings- en subsidievoorwaarden van kinderdagverblijven en diensten voor onthaalouders. Daarnaast worden een aantal bepalingen over veiligheid mee in de regelgeving opgenomen. Tevens worden wijzigingen aangebracht die een betere afstemming realiseren met andere besluiten en die een juridische basis creëren voor het toekennen van een vergoeding voor flexibele opvang aan diensten voor onthaalouders.

Op voorstel van minister Steven Vanackere In het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering volgende projectsubsidies toe aan De Overstap vzw in Antwerpen: 334.000 euro voor 'Youth at Risk Vlaanderen' en 385.000 euro voor 'Proeftuin gestructureerde begeleiding en opvang van minderjarige delictplegers'.

Op voorstel van minister Steven Vanackere In het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering meer dan 6,8 miljoen euro subsidie toe voor het jaar 2008 voor projecten Herstelgerichte en Constructieve Afhandeling (HCA) en de ouderstage.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt het planprogramma voor het ontginningsgebied 'De Soeverein' in Deinze goed.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurde medio juli 2005 de overgangsmaatregel 'financiële zekerheden' goed voor de afwerking van percelen ontgonnen met een vergunning, afgeleverd vóór de inwerkingtreding van het Oppervlaktedelfstoffendecreet. Voor vergunningen die zijn of worden afgeleverd na 8 juli 2004 geldt het algemene principe dat de vergunninghouder eerst de nodige bewijskrachtige documenten met betrekking tot de aanvaarde en gestelde financiële zekerheden voor de realisatie van de eindafwerking in de vergunde zone moet bezorgen, vooraleer de ontginningsactiviteiten kunnen starten. De Vlaamse Regering keurde toen overzichtslijsten goed die, op advies van de administratie, aangeven voor welke oppervlakten, vergund met een vergunning afgeleverd vóór 8 juli 2004, financiële zekerheden moeten worden gesteld. Ze beslist nu vier dossiers (2 uit Lommel, 2 uit Beerse) uit die overzichtslijsten te corrigeren.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het Vlaams Toewijzingsplan CO -emissierechten 2008-2012. Van zodra de Europese Commissie dit plan heeft aanvaard, zullen de emissierechten aan de exploitanten worden toegewezen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Op voorwaarde van een kleine tekstuele aanpassing, stemt de Vlaamse Regering in met de wijziging van het koninklijk besluit van 21 juni 2004 over de burgerlijke vergunningen van helikopterbestuurders. De wijzigingen zijn de uitbreiding en verdere specificatie van verscheidene artikels en enkele taalkundige aanpassingen. Daarnaast wil het aangepaste koninklijk besluit sommige voorwaarden voor de wedergeldigmaking en hernieuwing van vergunningen en typebevoegdverklaringen versoepelen.