Vlaamse Overheid

voor minder CO2

Medewerkers Departement WSE stappen trappen voor minder CO2

Vlaamse overheid

vrijdag 16 mei 2008

In de week van 19 tot 23 mei worden de ruim 90 ambtenaren van het departement Werk en Sociale Economie aangezet om de lift te laten staan en de trap te nemen. Een niet te onderschatten opdracht als je weet dat het departement op de 16de verdieping van het Ellipsgebouw is gehuisvest. Deze actie vindt plaats in het kader van de 'ik kyoto'-maand. Daarmee wil het departement de actie extra aandacht geven en zijn medewerkers sensibiliseren om op alle vlakken duurzamer om te springen met het milieu.

Net als meer dan 50 andere entiteiten van de Vlaamse overheid heeft het departement Werk en Sociale Economie zich ingeschreven voor de 'Ik kyoto'-campagne. Die actie wil iedereen aanzetten om tot 30 mei zoveel mogelijk niet-vervuilende kilometers van en naar het werk af te leggen door te carpoolen, te fietsen, te stappen of te pendelen met het openbaar vervoer.

Met een kantoorgebouw vlak bij het Noordstation en de mogelijkheid om thuis te werken, besparen de ruim 90 ambtenaren van het departement uiteraard al heel wat CO2. Om de bijdrage van het departement in de verf te zetten en de medewerkers te sensibiliseren rond meer duurzaamheid, organiseert het departement in de week van 19 mei een eigen initiatief. Alle medewerkers worden opgeroepen om tijdens de ganse week zoveel mogelijk de lift te laten staan en de trap te nemen. De inspanning is niet gering als je weet dat het departement zich op de 16de verdieping van het Ellipsgebouw bevindt.

Wie de uitdaging aangaat, kan op maandag- en vrijdagmorgen van 8.00 u. tot 9.30 u. op een deugddoende stimulans rekenen. Halverwege de trap naar de werkplek zullen de moedige medewerkers een duurzame ondersteuning krijgen. De trapstappers worden ook geregistreerd. Wie in de actieweek het meest de trap heeft genomen, kan rekenen op een prijs (en eeuwige roem bij de collega's).

Naast deze actie zoekt het departement naar andere initiatieven om duurzaamheid te bevorderen. Zo heeft de chauffeur van het departement samen met zijn collega's van de Management Ondersteunende Diensten EWI-WSE op 8 mei deelgenomen aan een cursus eco-driving. Dat is de meest moderne manier van autorijden. Uitgangspunt is het defensief en anticiperend rijden zodat de verkeersveiligheid verhoogt. Bovendien zorgt eco-driving ervoor dat er minder brandstof wordt verbruikt. Dat vermindert de CO2-uitstoot en andere emissies.

Het departement Werk en Sociale Economie wil met de eigen initiatieven rond meer duurzaamheid een voorbeeld zijn voor andere overheden en partners. Het is immers één van zijn taken om het beleid op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) van de Vlaamse overheid mee vorm te geven, onder meer via het digitaal kenniscentrum MVO. Daarover vind je meer informatie op de website www.mvovlaanderen.be.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Wim Velghe, communicatieambtenaar
Tel: 02 553 44 57
Email: wim.velghe@wse.vlaanderen.be