Werkgeversvereniging AWVN

Advocaten

Wetsvoorstel Belastingheffing excessieve beloningsbestanddelen

Datum: 16 mei 2008

De Tweede Kamer is het wetsvoorstel Belastingheffing excessieve beloningsbestanddelen aangeboden. Het kabinet stelt door middel van het wetsvoorstel de volgende drie fiscale maatregelen voor:
- vanaf een jaarloon van EUR 500.000 een werkgeversheffing (in de vorm van een zgn. pseudo-eindheffing) van 30% invoeren over vertrekvergoedingen voor zover deze vertrekvergoedingen hoger zijn dan één jaarloon.

- in situaties waarin pensioenopbouw ook vanaf een pensioengevend loon van EUR 500.000 nog plaatsvindt op basis van een eindloonstelsel, een werkgeversheffing (eveneens in de vorm van een pseudo-eindheffing) van 15% toepassen over een forfaitair berekende backservicepremie.
- belastingheffing over carried interest of carried interestachtige beloningen.

Op grond van deze nieuwe wetgeving wordt het rendement op vermogensbestanddelen (zoals aandelen en schuldvorderingen) als uitgangspunt belast in box 1, indien aan deze vermogensbestanddelen als beloning voor werkzaamheden van degene aan wie de vermogensbestanddelen worden verstrekt, bepaalde bijzondere condities zijn verbonden.
Indien dergelijke "lucratieve belangen" middellijk worden gehouden, kan de belastingheffing in box 1 terugtreden ten behoeve van een actuele (niet uitgestelde) aanmerkelijk belangheffing in box 2.

Met deze drie nieuwe maatregelen, komt de in het Belastingplan 2008 opgenomen aftopping van de omkeerregel bij pensioenen te vervallen.

(Bron: VakstudienieuwsVandaag)